Diplomáciai „thriller”: Véres csomagok állati szemekkel

2022. december 7., 08:15 , 1137. szám

Fenyegetések érték az elmúlt napokban Ukrajna külképviseleteit. Az ukrán külügyminiszter szerint jól megtervezett terrorkampányról van szó.

Véres küldemények

A megdöbbentő események sora november 30-án kezdődött Madridban, ahol robbanás történt Ukrajna Spanyolországi Nagykövetségén. A Szerhij Pohorelcev nagykövetnek címzett postai küldemény a külképviselet egyik munkatársának kezében robbant, amikor felnyitotta. Az áldozat könnyebb sérülésekkel úszta meg a merényletet.

Másnap a spanyol rendfenntartók egy újabb robbanószerkezetet fedeztek fel, amelyet az Európai Uniónak a Madrid melletti Torrejón de Ardoz-i katonai légitámaszponton található műholdközpontja kapott. Erről a bázisról rendszeresen szállítanak spanyol fegyvereket az Ukrán Fegyveres Erőknek – hívja fel a figyelmet a BBC News Ukrajina.

Ugyancsak levélbombát kapott az északkelet-spanyolországi Zaragozában az Instalaza fegyvergyártó – közölte a rend­őrség. Sajtóhírek szerint az Instalaza gyártja azokat a C–90-es rakétavetőket, amelyekből Ukrajnának is szállítottak.

Oleh Nyikolenko, az ukrán Külügyminisztérium szóvivője később a tárca weboldalán megjelent közleményében tudatta, a madridi robbanás után az ukrán diplomáciai képviseletek más európai országokban „véres csomagokat” kaptak. Ilyen küldemények érkeztek Ukrajna magyarországi, hollandiai, lengyelországi, horvátországi, olaszországi nagykövetségeire, valamint a nápolyi és a krakkói főkonzulátusokra és a csehországi Brünnben működő konzulátusra.

„A csomagokban állati szemek voltak. Maguk a csomagok jellegzetes színű folyadékkal voltak átitatva, és ennek megfelelő szaguk volt” – írta Nyikolenko.

Hozzátette: tanulmányozzák ennek az üzenetnek az értelmét.

Utóbb közölték, a spanyolországi ukrán nagykövetség is kapott olyan véres csomagot, amilyet korábban a többi érintett ukrajnai külképviselet.

„Jól megtervezett terrorkampány”

Múlt pénteken jelentették, hogy ismeretlenek betörtek Ukrajna vatikáni nagykövetének, Andrij Jurasnak a házába és ürülékkel szennyezték be a bejárati ajtót, a lépcsőket és a falakat.

„Nem tudjuk, hogy fizikailag ki követte el a vandalizmust, de el tudjuk képzelni, ki rendelte meg mindezt” – idézi Jurast az ANSA hírügynökség.

A kazahsztáni külképviseleten bombariadó volt, amely utóbb alaptalannak bizonyult. Az egyesült államokbeli nagykövetségre érkezett levélben egy Ukrajnával kapcsolatos kritikus hangvételű cikk fénymásolata volt. A legtöbb borítékhoz hasonlóan azonban ez a levél is „egy európai ország területéről” érkezett a „többivel szinkronban”.

Nyikolenko jelezte: Ukrajna együttműködik a külföldi bűnüldözőkkel, hogy kivizsgáljanak minden fenyegetést, azonosítsák az érintetteket és felelősségre vonják őket.

„Okunk van azt hinni, hogy ami történik, az jól megtervezett terrorkampány, és célja az ukrán nagykövetségek és konzulátusok megfélemlítése. Mivel nem tudják megállítani Ukrajnát a diplomáciai fronton, megpróbálnak megfélemlíteni minket. Azt azonban azonnal kijelenthetem, hogy ezek a próbálkozások hasztalanok. Továbbra is hatékonyan fogunk dolgozni Ukrajna győzelméért” – idézi Dmitro Kuleba külügyminisztert Nyikolenko közleménye.

Kuleba megbízásából valamennyi ukrán diplomáciai képviseleten fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

„Felszólítjuk a külföldi kormányokat, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménynek megfelelően garantálják az ukrán diplomáciai intézmények maximális védelmét” – zárul Nyikolenko közleménye.

„Egészséges ember ilyesmire nem képes”

Az ukrán országos hírtelevíziók közös műsorfolyamában Dmitro Kuleba külügyminiszter jelezte, a szóban forgó incidenseket jelenleg is vizsgálják, így nem állítaná egyértelműen, hogy ezek az orosz különleges szolgálatok akciói voltak. Azonban nincsenek kétségei: ez a „thriller” éppen az Oroszországi Föderációhoz köthető.

„Várjuk ki a nyomozás végső következtetéseit, de bizonyosan az utolsó elemig felgöngyölítjük ezt a láncot azon országokbeli partnereinkkel, amelyekben ezek az incidensek történtek” – idézi Kulebát a korrespondent.net.

„Azoknak, akik kitalálták ezt a »műveletet«, egyszerűen beteg a feje. Kivágni az állatok szemét húsdarabokkal, borítékokba tenni, elküldeni a követségekre, konzulátusokra... Egészséges ember ilyesmire nem képes, ezek beteg emberek. De ezek veszélyes betegek” – intett óvatosságra az ukrán külügyek irányítója.

Újabb „szemek”

Hétfőn a Jevropejszka Pravda jelentette, hogy Spanyolországban a rendőrség újabb állati szemeket tartalmazó borítékokat foglalt le a postán, amelyeket ukrán diplomáciai intézményeknek címeztek megfélemlítés céljából.

A történtekről beszámoló Oleh Nyikolenko külügyminisztériumi szóvivő szerint ezúttal három, állatinak vélt szemeket tartalmazó borítékot foglaltak le, amelyeket Ukrajna madridi nagykövetségének, a barcelonai főkonzulátusnak és a malagai konzulátusnak címeztek. A „leletekkel” kapcsolatban megindult a nyomozás.

„Összesen már 21 Ukrajna nagykövetségei és konzulátusai elleni fenyegetési esetünk van 12 országban. Amint azt Dmitro Kuleba már jelezte, az ukrán diplomatákat nem lehet megfélemlíteni vagy megtörni. Továbbra is hatékonyan fogunk dolgozni Ukrajna védelmében az ellenséggel szemben és a győzelmünkért” – írta Facebook-oldalán Nyikolenko.

(zzz/bbc.com.ua/korrespondent.net/mfa.gov.ua/eurointegration.com.ua)