A Dorcas közel ötszázötven időskorút támogat Kárpátalján a Fogadj örökbe egy nagymamát! projekt keretében

2022. december 12., 08:35 , 1138. szám

A holland Dorcas Jótékonysági Alapítvány több évtizede támogat különféle projekteket Kárpátalján. Ezek egyike a Fogadj örökbe egy nagymamát! program, melynek keretében holland magánszemélyek, illetve családok vállalják magukra egy-egy kárpátaljai szépkorú segítését.

A szervezet fő célja, hogy egy több szinten kiépített rendszer segítségével megismerjék a Kárpátalján élő hátrányos helyzetben lévő embereket, majd pedig megadjanak bárminemű segítséget számukra annak érdekében, hogy a közösségeket felvirágoztassák.

„A program keretében jelenleg 550 nagymamát támogatunk, akiknek éves szinten legalább hat alkalommal tudunk egy nagyobb értékű élelmiszercsomagot, két alkalommal pedig higiéniai és egyéb háztartási eszközöket biztosítani” – számolt be Katkó Ferenc, a DORCAS ukrajnai igazgatója.

A jótékonysági alapítvány munkájának köszönhetően kétoldalú kapcsolatot tartanak fenn a holland adományozók és a kárpátaljai rászorulók között, ugyanis a Fogadj örökbe egy nagymamát! program keretében a holland felajánlók, akik többnyire magánszemélyek, idézőjelesen örökbe fogadnak egy nagymamát Kárpátalján, akikről a továbbiakban gondoskodnak és anyagi támogatást nyújtanak nekik. A nagyik ennek fejében évente többször készítenek különböző üdvözlőlapokat, valamint rendszeresen beszámolnak adományozóiknak arról, hogyan alakul a sorsuk, és miként segíti őket a kapott támogatás.

Az örökbefogadott nagyik végtelen hálával köszönik meg a sokszor életmentő támogatást, a jótékonysági alapítvány munkatársai és segítői pedig örömmel fogadják a támogatásokat és a támogatókat, hiszen az elmúlt évek munkája jól mutatja, valójában sok szépkorú szorul segítségre Kárpátalján, és öröm látni, hogy évről évre egyre több szükséget szenvedőnek tudnak segíteni.

A jótékonysági alapítvány minden olyan kezdeményezést támogat, amely egy-egy közösség megerősítését szolgálja. A partnerszervezetek, egyházközségek, gyülekezetek révén a Dorcas évente több alkalommal juttat el élelmiszercsomagokat a projektben részt vevő időseknek.

A karácsonyt megelőző adventi időszak kiváló lehetőség arra, hogy egy közösségen belül a fiatalabb generáció szorosabb kapcsolatot alakítson ki az idősebbekkel, akik pedig az életük során szerzett tapasztalataikat tudják megosztani velük.

A Dorcas az olyan rendezvényeket, közösségépítő alkalmakat is támogatja, mint például a közelmúltban szervezett kirándulás, amikor is több szomszédos település időseit vitték el a Kárpátokba kirándulni. A szabadban, a közösségben töltött idő lelki feltöltődést jelent, amire a jelenlegi körülmények között sokszor még a kézzelfogható támogatásnál is nagyobb szükségük van a kárpátaljai szépkorúaknak.

TV21 Ungvár\K. K.