Pénzbírságot szabhatnak ki az alkalmazottak munkahelyi zaklatásáért

2022. december 13., 15:42 , 1137. szám

A Legfelső Tanács elfogadta az 5749. számú törvénytervezetet, amely adminisztratív felelősséget vezet be az alkalmazottak munkahelyi zaklatásáért és megalázásáért – jelentette a dengi.ua a dokumentum indítványozójára, Julija Hrisina képviselőre hivatkozva.

Hrisina jelezte, ez már a második jogszabály a mobbing (gyakran ismétlődő pszichológiai terror – a szerk.) ügyében: az első, az 5748. számú meghonosítja a fogalmat az ukrán törvényhozásban, a második szankcionálni rendeli.

„Az adminisztratív felelősséget ezért a szabálysértésért külön törvényjavaslatnak kell megállapítania. Enélkül nem lehetett módosítani Ukrajna adminisztratív szabálysértési törvénykönyvét. Mostantól külön cikkely fog vonatkozni az ilyen cselekményekre, amelyek, remélem, eltűnnek az ukrán társadalomból” – közölte Hrisina.

A dokumentum a mobbingot 1 700–2 550 hrivnya pénzbírsággal vagy 20–40 óra közérdekű munkával szankcionálja. A szabálysértés egy éven belül ismételten vagy személyek egy csoportja által elkövetve 3 400–5 100 hr bírsággal vagy 40–60 óra közmunkával sújtható.

(ntk/dengi.ua)