A háború következtében az ukrán gyerekek több mint 40 százaléka tanul európai uniós országok iskoláiban

2022. december 20., 10:27

Az idei tanév kezdetén csaknem 2,25 millió ukrán gyermeket vettek fel az Európai Unió tagországainak oktatási intézményeibe, ami a teljes ukrán tanulói létszám közel 43 % - közölte hétfőn Hanna Szahno, a Gazdaságstratégiai Központ humántőke-fejlesztési politikával foglalkozó kutatócsoportjának munkatársa egy konferencián, tájékoztatott a korrespondent.net hírportál.

A jelentés szerint Szahno elmondta, hogy 2022 szeptemberében megközelítőleg 2,25 millió ukrán gyermeket integráltak az EU-tagországok oktatási intézményeibe. 2021 szeptemberében összesen 5,4 millió gyermek tanult ukrán iskolákban és járt óvodákba, és ebből valamivel több mint egymillió volt óvodás, a többi pedig iskolába járt, vagyis az ukrán gyerekek 43 %-a jelenleg Ukrajnán kívül van – tette hozzá.

A szakember közlése szerint 7,8 millió ukrán kényszerült elhagyni a hazáját és az európai országokban maradni. Ennek a tömegnek a 90 %-a nő és gyermek – emlékeztetett. Mint megjegyezte, 6,5 millió ukrán belső menekült, a felük hivatalosan is áttelepülti státuszt kapott, és ez a mutató március óta alig változott. Emellett a 2022 decemberi adatok szerint az országon belüli menekültek 40 %-ának van munkája – mutatott rá Hanna Szahno.

(vb/karpat.in.ua)