A Kárpátaljai Református Egyház idén 75 ezer kenyeret sütött a rászorulók számára

2022. december 30., 09:03 , 1140. szám

A Kárpátaljai Református Egyház (KRE) a háború kirobbanása óta folyamatosan támogatja azokat a rászorulókat, akik Ukrajna belső területein, a front közelségében élnek. Többek között karácsony előtt is egy nagyobb szállítmányt indítottak Herszon megyébe. Természetesen nem feledkeznek meg a kárpátaljai rászorulókról sem. Mindennap friss kenyérrel látnak el több intézményt is. Ebbe a folyamatba nyert betekintést az elmúlt héten Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója, valamint Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, akik munkalátogatásra érkeztek a református egyház diakóniai osztályára. A pékség a helyzethez alkalmazkodva az átlagoshoz képest sokkal több, mintegy 75 ezer kenyeret sütött idén a rászorulók számára.

Nagy Béla, a KRE főgondnoka elmondta: „Hálaadó évben vagyunk, és mindennap hálát kell adni, most főleg azért, mert Kárpátalja kormányzója is ellátogatott hozzánk, és bővebben megismerkedhetett a mi munkánkkal. Látta azt, hogy mennyi embernek tudunk segítséget nyújtani, és így a mindennapi életben kenyeret is tudunk adni, a Magyarok Kenyere program keretein belül. Ez azt jelenti, hogy több mint 10 éve folyik ez a program, viszont a pékség maga már 1998-tól megállás nélkül működésben van. Ezért hálásak vagyunk Istennek, és köszönjük a kárpátaljai testvéreinknek, akik támogatják a Magyarok Kenyere programot. Hálát kell adnunk az Úrnak, hogy évről évre olyan segítséget kapunk, amely által zökkenőmentesen tudunk kenyeret sütni. Ebben az esztendőben is annyi búzát kaptunk, hogy még a jövő évre is ki fog tartani. Ezenkívül – szintén a Magyarok Kenyere program által – Magyarországról is kaptunk lisztet, ami további nagyon nagy segítség volt a számunkra. Így azt mondhatom, hogy a kárpátaljai és anyaországi testvéri összefogás által, bármit is hoz ránk a sors, továbbra is folytatjuk a kenyérsütést” – mondta bizakodóan a főgondnok. 

A pékségből naponta szállítanak élelmet több mint 10, az egyház által támogatott intézménybe. „Ellátjuk a szociális konyhát, amely 280 embert jelent – folytatta Nagy Béla –, az öregek otthonát, több óvodát, a Nagyberegi Református Líceumot és az ideérkező belső-ukrajnai menekülteket is. Tehát naponta körülbelül 750 kenyeret sütünk. Igaz, hogy a mostani helyzetben nagyon nehéz, hiszen az áramkimaradások rendszertelensége katasztrofális, de bízunk az Úrban és abban, hogy mihamarabb eljön a béke. Nekünk ki kell tartani, nekünk meg kell maradni, de ez csak úgy sikerül, ha összefogunk és krisztusi szeretettel leszünk egymás iránt. Isten országát együtt kell építenünk, mindent meg kell tenni, hogy segítsünk a felebarátainkon, az éhezőkön, segítsük azokat, akik fáznak, mert nekünk ez a feladatunk” – fogalmazott.

TV21 Ungvár/D. P.