Egy éve működik a sislóci szeretetkonyha

2023. január 5., 18:27 , 1141. szám

A Szent Panteleimon Karitásznak jelenleg öt szeretetkonyhája működik Kárpátalján. Ezek egyike Sislócon található, ahol heti két alkalommal közel harminc rászorulónak készítenek meleg ebédet.

A Szent Panteleimon Karitász Kárpátalja öt településén – Csepében, Batáron, Salánkon, Barkaszón és Sislócon – működtet szeretetkonyhát. Ezek közül három már a háború kitörése előtt is aktív szerepet töltött be a települések életében. Az elmúlt egy évben pedig két további szeretetkonyhával gazdagodhatott a karitász, emellett az ellátottak létszáma is bővült. A karitatív szervezet a jövőben még több szeretetkonyhát szeretne beüzemelni – tudatta Fülöp János, a Szent Panteleimon Karitász igazgatója.

A Sislócon működő szeretetkonyha nemcsak a sislóci rászorulókat látja el meleg étellel, hanem a környékbeli települések egy részét is, szám szerint nyolc települést, és mivel a támogatottak többsége időskorú, ezért az ebédet egy segítőkész palágykomoróci egyháztag juttatja el a nélkülözőkhöz. A szeretetkonyha munkatársai az elkészült ételeket ételhordó edényekben szállítják ki a rászorulóknak, akik a következő ételosztásnál visszaszolgáltatják azokat.

„Nemzetiségtől és vallási felekezettől függetlenül, akinek csak szüksége van rá, mi igyekszünk segíteni” – hangsúlyozta Fülöp János atya.

Az ünnepekkor édességgel is kedveskedtek az időseknek, viszont mivel a szeretetkonyhának nincs sütője, ezért nem saját készítésű süteménnyel, hanem keksszel és nápolyival lepték meg az időseket.

A jelenlegi nehéz helyzetben, amikor sok család kényszerült szétszakadni, rengeteg idős ember maradt magára, akiknek sokszor a hétköznapi teendők is igazi megpróbáltatást jelentenek. Ilyen például a házak fűtése, főként a sokszor áramkimaradásokkal tűzdelt hétköznapokon.

A Szent Panteleimon Karitász még a karácsony előtti időszakban több tonna brikettet osztott szét a rászorulóknak. A felajánlások és támogatások révén a karitász igyekszik segíteni a helyi egyedülálló időseknek és a háború elől menekülve ide érkezett belső-ukrajnai áttelepülteknek is.

A kárpátaljai segélyszervezetek, jótékonysági alapítványok azon dolgoznak, hogy a lehető legtöbb rászorulóhoz eljuttassák a sokszor nemcsak „helyzetjavító”, hanem életmentő segítséget, ehhez viszont a továbbiakban is számítanak a partnerszervezetek és magánszemélyek támogatására.        

TV21 Ungvár/K. K.