Brit felderítés: Oroszország két irányból várja az Ukrán Fegyveres Erők támadását

2023. január 11., 12:29 , 1141. szám

Az oroszok az elmúlt hetekben megerősítették védelmi vonalaikat Zaporizzsja megye ideiglenesen megszállt területein, különösen Vaszilivka és Orihiv városok között. Oroszország hatalmas erőket vont össze ebben a szektorban – derül ki Nagy-Britannia Védelmi Minisztériumának január 8-i jelentéséből, amelyet a korrespondent.net ismertet.

„Az, ahogyan Oroszország a védelem tökéletesítésén dolgozott, arra vall, hogy a parancsnokok nagy valószínűséggel aggódnak amiatt, hogy Ukrajna jelentős offenzív műveleteket indíthat két szektorban: vagy Luhanszk megye északi részén, vagy Zaporizzsjában” – áll a jelentésben.

A brit hírszerzés értékelése szerint az Ukrán Fegyveres Erők nagy áttörése Zaporizzsja megyében megsemmisítené az Oroszországi Föderáció területe és a megszállt Krím közötti „szárazföldi hidat”, míg az ukrán csapatok előretörése Luhanszk megyében még inkább aláásná az oroszok fő célját: a Donbász úgynevezett „felszabadítását”. Az Oroszországi Föderáció katonai vezetésének el kell döntenie, hogy e két szakasz védelme közül melyikre csoportosítson át több erőt, mutatnak rá a britek.

Korábban jelentették, hogy egy újabb, mintegy 700-800 főt szállító orosz katonai szerelvényt irányítottak Fehéroroszországba. Így az elmúlt hét végén legalább 1400–1600 orosz katonát küldhettek Vityebszkbe.

(zzz/korrespondent.net)