Felmérés: Homogén nemzetállammá vált 2022-ben Ukrajna, így többé nem soknemzetiségű ország

2023. január 16., 18:08 , 1141. szám

Egy frissen végzett közvélemény-kutatás szerint 2022 decemberében a válaszadók 95%-a ukrán nemzetiségűnek vallotta magát, kevesebb mint 2% nevezte meg anyanyelveként az oroszt, 1% az ukránt és az oroszt, további 2% pedig mást – adta hírül hétfőn az rbc.ua hírportál.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) kutatási adata szerint 2017-hez képest az ukrán nemzetiségűek aránya 7%-kal nőtt, míg az oroszoké 5%-kal, a kettős identitásúaké pedig 2%-kal csökkent. Ma már az ország déli és keleti részében is a lakosság 90%-a az ukrán nemzetiséghez tartozónak mondja magát, míg öt éve ez az arány még 64% volt.

„Ezekből az adatokból ítélve Ukrajna valójában megszűnt többnemzetiségű állam lenni, mivel a nem ukrán nemzetiségűek a lakosságnak csak néhány százalékát teszik ki” – jelentette ki Volodimir Kulik, a kutatás megrendelője. Úgy vélte, ennek megfelelően a nemzetiségi politika nem fog jelentős szerepet játszani a nemzetpolitikai folyamatokban, bár az egyes régiókban és Ukrajnának továbbra is tényező marad a nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokban és az átvett kisebbségi jogokat tekintve.

„De egy dolog a kisebbségi nyelvű iskolai osztályokról és rádióműsorokról gondoskodni, és más autonómiáról vagy akár elszakadási törekvésekről beszélni, amivel néhány valóban soknemzetiségű országnak kell szembesülnie, és ahogy Ukrajnának is kellett függetlensége első évtizedében” – mutatott rá Kulik.

A KMISZ saját felmérését 2022. december 4–27. között végezte 2005 válaszadó megkérdezésével. Volodimir Kulik kérésére (a Kanadai Ukránságtudományi Intézet támogatásának részeként) a nyelvvel és az identitástudattal kapcsolatos kérdéseket is feltettek. A felmérés nem terjedt ki az Oroszország által megszállt Krím félszigetre és Donbászra, valamint azokra az ukrán állampolgárokra sem, akik 2022. február 24-e után külföldre távoztak.

 (vb/karpat.in.ua)