Ha az ingatlan telkének nincs kataszteri száma

2023. január 17., 14:44 , 1141. szám

„Apám nekem ajándékozná a régi házat. Arra számít, hogy majd már én intézem a ház telkének privatizációját. De a tanácsházán azt mondták, hogy a telek kataszteri száma nélkül nem lehet elajándékozni a házat. Igaz ez? Mi a teendő ilyenkor?”

– Jelenleg a Polgári törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) és a Földtörvénykönyv (a továbbiakban: Ftk.) értelmében valóban nem lehetséges az ingatlanok elidegenítése a földrészleg nélkül, amelyen állnak. A földrészleg elidegenítésének pedig feltétele a kataszteri szám.

A Ptk. 377. cikkelye kimondja, hogy a személyre, aki ingatlanobjektum (építmény, épület vagy lakóház – többlakásos épület kivételével) tulajdonjogának birtokába jut (vagy részesedéshez a tulajdonjogból), ezzel párhuzamosan az Ftk. által meghatározott módon és feltételekkel átszáll annak a földrészlegnek a tulajdonjoga (részesedés a tulajdonjogból vagy a földhasználat joga), amelyen az adott ingatlanobjektum áll, méghozzá anélkül, hogy változna a földterület rendeltetése, vagyis azt az adott objektum elidegenítője (korábbi tulajdonosa) számára megállapított feltételekkel kapja meg az új tulajdonos.

A törvény leszögezi, hogy az elidegenítő (ajándékozó) birtokában lévő, az adott földterületen található ingatlan (lakóház, más épület vagy építmény, befejezetlen építési objektum) elidegenítésének lényeges feltétele az adott földterület tulajdonjogának (tulajdonrészének, használati jogának stb.) az ingatlannal egyidejű átruházása a vevőre. Jelezném, hogy ez a szabály az ajándékozás mellett az eladásra is érvényes.

A fentiekkel megegyező módon rendelkezik az Ftk. 120. cikkelye. Az 1. pont megerősíti, hogy az ingatlan tulajdonjogával együtt az a földterület (kivéve az állami és kommunális tulajdonban lévő földet) is az új tulajdonos birtokába kerül, amelyen a szóban forgó ingatlan áll. Ha az elidegenítő csupán résztulajdonosa volt a földrészlegnek, a tulajdonrésze száll át az új tulajdonosra.

A 6. pont kimondja, hogy amennyiben valaki olyan ingatlanban szerez részesedést, amely az elidegenítő használatában, bérletében stb. lévő földterületen áll, a részesedést szerzőnek jogában áll a földbérleti és -használati szerződés módosítását követelni, hogy abban társbérlőként (használóként) tüntessék fel. A használati szerződés módosítása előtt köteles megtéríteni az eredeti bérlő (használó) által kifizetett bérleti, használati díj rá eső részét a jogban való részesedésének megfelelően. Ha a felek nem egyeznek meg a szerződés módosításáról, azt a tulajdonszerző keresete nyomán a bíróság határozata alapján végzik el.

A 8. pont rögzíti, hogy az ingatlan tulajdonjogának elidegenítésére vonatkozó szerződésnek, amely a hozzá tartozó telek tulajdon-, használati vagy bérleti jogának átruházásával jár, lényeges feltétele az ingatlannal együtt gazdát cserélő telek kataszteri száma.

A telekrész tulajdonjogának elidegenítésére vonatkozó szerződés csak azután köthető meg, hogy megtörténik az adott földrészleg önálló telekként történő elkülönítése, és az saját kataszteri számot kap.

Tehát a házat elvben oda lehet ajándékozni a telke nélkül, az ingatlan tulajdonjogának átruházását azonban egyetlen közjegyző sem fogja hitelesíteni, mivel nem teljesül a szerződéskötés egy lényeges feltétele: nincs feltüntetve a szerződésben a telek kataszteri száma. Következésképpen az ajándékozáshoz meg kell szerezni a kataszteri számot a földrészlegre, amelyen a ház áll. E célból fel kell vennie a kapcsolatot egy minősített (szertifikált) földrendező céggel. Ennek a cégnek a szakemberei elvégzik a telek geodéziai felmérését, és telektervet készítenek. A földterület műszaki dokumentációját a cég jóváhagyatja az Állami Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Szolgálat (Derzsgeokadasztr) területileg illetékes hivatalával, amely ennek alapján kiállítja a földrészleg saját kataszteri számát.

Ezután a kataszteri számot fel lehet tüntetni a szerződésben, amelynek az alapján a közjegyző az ön nevére jegyezheti át az ingatlan tulajdonjogát. A továbbiakban a földrészleg tulajdonjogát is a saját nevére kell majd átíratnia.

hk