A kárpátaljai gazdák számára is hasznos kutatómunkát végez a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

2023. január 24., 09:50 , 1143. szám

Lezárult a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület nagyszabású kutatóprogramja, amely 2021 tavaszán vette kezdetét. A mintegy két évig tartó munka alatt Kárpátalja síkvidéki részének, illetve dombvidékének élővilágát vizsgálták csapdázási és egyéb mintavételi eszközök segítségével.

A Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2014-ben kezdte meg működését Kárpátalján, Nagydobrony székhellyel. Az egyesület célja, hogy megismerjék és megismertessék Kárpátalja természeti értékeit és tradicionális néphagyományait, továbbá elméleti és gyakorlati ökológiai, valamint környezetvédelmi kutatások tervezése, irányítása és végzése. Ezek mellett feltett céljuk, hogy a megszerzett tudással segítsék más szervezetek, természetvédelemmel, vidékfejlesztéssel, fenntartható fejlődéssel foglalkozó hazai és külföldi csoportok, intézmények, kormányzati és nem kormányzati szervezetek munkáját.

„A még 2021-ben indított kutatóprogramunk 2022 végén lezárult, ez idő alatt rengeteg adatot kaptunk, melyek feldolgozásához és kiértékeléséhez számos szakértő munkáját kell igénybe vennünk. A kiértékelés már majdnem a végéhez ért” – tudatta dr. Szanyi Szabolcs egyetemi adjunktus, a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

Az egyesület szoros együttműködést kötött – az adatok feldolgozása és értékelése céljából – a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetével.

Az egyesület mintegy két évig tartó kutatásának eredményeképpen nemcsak a természetvédelem tekintetében fontos fajok elterjedéséről kaptak értékes adatokat, hanem a régióban szintén nagyon fontos, a mezőgazdasági tevékenység szempontjából káros rovaroknak az elterjedéséről is nagyon sok információt szereztek, amelyek a jövőben nagy segítséget jelentenek majd a kárpátaljai gazdáknak.

A munka során a kutatók számos olyan rovarfajt találtak Kárpátalján, amelyek korábban egész Ukrajnában nem voltak számontartva, tehát nincs róluk semmilyen információ. Ezáltal védekezni sem tudtak ellene a gazdák. A jövőben – együttműködve a gazdákkal – az egyesület célja, hogy ezeket a rovarfajokat részletesen megismerjék, és képesek legyenek megóvni a gazdaságokat.

Az adatok kiértékelése még folyamatban van, ám az egyesület elnöke elmondta, hogy több mint száz kártevő faj elterjedéséről kaptak adatokat, melyeket nemzetközi publikációkban fognak megosztani. Továbbá tavasszal egy kétnyelvű kiadványban fogják elérhetővé tenni az adatokat minden érdeklődő számára, ami a helyi gazdálkodóknak fog segíteni abban, hogyan védekezhetnek a kártevők ellen.

A Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2023-ban új programot indított Környezetkímélő mezőgazdaságért néven.

Az egyesület rendelkezik a 25 legnagyobb számban jelen levő kártevő vonzására alkalmas csapdával. Ezeket a csapdákat bármelyik kárpátaljai gazda ingyen igényelheti. A Papilio-egyesület csak annyit kér, hogy a támogatott gazdák hetente egyszer olvassák le a csapda értékeit és küldjék el nekik. Ezáltal a kutatók még teljesebb képet kaphatnak arról, hogy melyek azok a kártevő fajok, amelyek leginkább veszélyeztetik a kárpátaljai magyar gazdák gyümölcsöseit, veteményeseit és fóliasátrait. A program részleteit az érdeklődők az egyesület közösségi oldalán olvashatják el: https://www.facebook.com/papilio.termeszetvedelm/

TV21 Ungvár/K. K.