Több mint 1 500 belső menekült talált munkát 2022-ben Kárpátalján

2023. január 25., 08:46

2022-ben több mint másfél ezer belső-ukrajnai menekültnek sikerült munkát találnia Kárpátalján. A Kárpátaljai Megyei Foglalkoztatási Központ vezetőjének elmondása szerint ezek az emberek különféle iparágakban helyezkedtek el.

Jurij Fuscsics igazgató elmondta, hogy Kárpátalján jelenleg 1 568 menekült dolgozik, 562-en fordultak a foglalkoztatási központhoz, regisztráltak, illetve igénybe vették a központ pszichológiai, anyagi, motivációs és képzési szolgáltatásait, aztán így sikerült munkát találniuk. „A többieket a lakóhelyükön ismertettük meg a munkáltatókkal, vagyis úgy találtak munkát, hogy nem jöttek el a munkaügyi központba. Többségük a vendéglátóiparban, valamint a nagy- és kiskereskedelmekben helyezkedett el. Az építőiparban és az egészségügyben, valamint a közlekedésben is sikerült munkát vállalniuk” – magyarázta.

A legtöbb menekültnek a munka segített adaptálódni az új környezetben. A munkahely keresésében nemcsak a munkaügyi központ szakemberei, hanem civil szervezetek is segítenek. Például az ungvári Vona karrierközpont átfogó foglalkoztatási tanácsokat ad a nők számára.

Olena Krutij pszichológus arról beszélt, hogy a munkahely megléte az egyik alapvető szempont. „Ha felidézzük a Maszlov-féle piramist, az öt alapvető szükségletről szól, amelyek között az egyik a biztonság iránti igény, amely az otthont, a munkahelyet, az anyagi biztonságot jelenti. Ezért a munkahely az első, de a munkában van pszichológiai szükségszerűség is, mert az emberek, amikor menekültekké válnak, bezárkóznak a problémáikkal. Sokan elveszítették otthonaikat, vagyontárgyaikat, rokonaikat, így folyamatosan őrlődnek ezeken a problémákon, ami rontja a pszichés állapotukat. Az egyik útja annak, hogy ezen túlléphessenek, az az alkalmazkodás szükségessége, és ebben nagy jelentősége van annak, hogy dolgoznak” – mondta a pszichológus.

A munkahelyet személyre szabottan választják ki, igények és képességek szerint. Ezenkívül képzéseket és mesterkurzusokat is tartanak. A központ néhány hónapos működése alatt a több mint 250 nő közül 71-nek segítettek elhelyezkedni. Sokaknak pedig elmagyarázták, hogyan kell saját vállalkozást nyitni.

Inna Lopatenko, az ungvári Vona központ projektvezetője elmondta, hogy a hozzájuk forduló nők között van 10 hölgy, aki saját vállalkozást nyitott, vagy éppen annak megnyitása előtt áll. Egyikük már pályázatot is nyert. A képzések segítségével megtanulta, hogyan kell benyújtani a pályázati dokumentumokat. Ő fodrásznő, Zaporizzsja megyéből jött, és semmit sem hozott magával. Most éppen helységet keres a szépségszalonjához.

Az egyik menekült nő, Alisza Csernicka egyike azoknak, akiknek sikerült munkát találniuk Kárpátalján. Még márciusban érkezett Kárpátaljára a Donyeck megyei Szlovjanszkból. Elmondása szerint az álláskeresés prioritás volt a számára.

„Napközis tanár és egyben diák is vagyok, de valamiből élnem kell, ruhát kell vásárolnom, amiben járhatok, és egy laptopra is szükségem lenne. Egy ideig pincérnőként dolgoztam az egyik helyi vendéglőben, de szakmám szerinti munkahelyet kerestem, hogy fejlődhessek, hiszen mindig is tanár akartam lenni” – mesélte a fiatal nő.

 Kárpátalján a falvakban élőknek a legnehezebb állást találni. Vannak azonban olyan cégek, amelyek megszervezik alkalmazottaik utaztatását. Azt mondják, rengeteg betöltetlen állás van a megyei munkaerőpiacon.

Ezzel kapcsolatban Alla Liszenko karrier-tanácsadó ismertette, hogy rengeteg vállalkozás települt át az elmúlt időszakban a biztonságot nyújtó Kárpátaljára. Vannak olyan betöltetlen állások, ahová kimondottan nőket keresnek, mert a munkájuk pontos és aprólékos. A nők számára meghirdetett állások kapcsán együttműködnek a partnerekkel. Könyvelőkre, belsőépítészekre és ingatlankereskedőkre is szükség van.

Ugyanakkor a szakemberek elmondása szerint a háború elől Kárpátaljára menekültek jelentős része komoly pszichológiai kihívásokkal szembesült, amelyek egyes esetekben akadályozzák a munkavállalást.

Az egyik alkalommal egy építészettel foglalkozó lány fordult a központhoz, aki már 2005 óta tervez házakat. „A háború során viszont ezek megsemmisültek, és ez fáj neki, mert számára ezek az épületek mintha a gyermekei lettek volna. Úgy gondolom, hogy pszichológusi tanácsadására van szüksége, mert a képesítése és a tapasztalata megvan, így biztosan talál munkahelyet is, de szüksége van szakember támogatására” – magyarázta Alla Liszenko.

 A sikeres álláskeresésnek számos eszköze van: képzések, új szakmák elsajátítása, illetve a felmerülő pszichés akadályok szakértő segítségével történő leküzdése. A fő feladat – mindent megtenni a mihamarabbi győzelemért.

TV21 Ungvár/Dankai Péter