Az oroszok reggel hatalmas rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, több nagyvárosban és megyében voltak becsapódások

2023. január 26., 09:54

Oroszország csütörtök reggel rakétákkal támadja Ukrajnát, az ukrán fegyveres erők már lelőtték az első ellenséges rakétákat – jelentette Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője a Telegram-csatornáján, számolt be az rbc.ua hírportál.

A jelentés közlés szerint Jermak azt írta, „megtörtént az első orosz rakéták első lelövése”. Egyúttal mindenkit felszólított, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadót, és maradjanak óvóhelyen.

A Védelmi Minisztérium ugyanakkor azt követelte, hogy senki ne tegye közzé a légvédelmi erők működését mutató felvételeket a közösségi oldalakon, mert az segíti az ellenséget. „Ne videózzanak, és ne tegyenek közzé a hálózatokon a légvédelmi berendezések működését és az orosz terrortámadások következményeit mutató felvételeket. Ne küldjenek felvételeket semmilyen Telegram-csatornára” – figyelmeztetett a Védelmi Minisztérium.

Jurij Ihnat, a fegyveres erők légierő-parancsnokságának sajtószóvivője az ukrán televízió non-stop háborús adásának nyilatkozva azt mondta: „körülbelül hat Tu-95 bombázó szállt fel Murmanszk térségéből és indított rakétákat. Több mint 30 rakétára számítunk, amelyek elvileg már elkezdtek megjelenni különböző régiókban, de a légvédelmünk működik. Igen, voltak becsapódások, elsősorban Vinnica megyében.”

A szóvivő közlése szerint az ellenség jobban figyel Ukrajna központi részére, ezért oda lövi ki a rakétákat. Mint megjegyezte, hogy Oroszország az előzetes információk szerint X-101 és X-505 rakétákat lőtt ki. A cirkálórakéták tengeri kilövéséről még nincsenek információk.

(vb/karpat.in.ua)