Újabb rakétatámadás érte Ukrajnát

2023. január 27., 10:01 , 1144. szám

Január 26-án kora hajnaltól egész Ukrajnában légiriadó volt. A megszállók előbb 24 iráni Sahedet bocsátottak az országra, ám a légvédelmi erők valamennyi kamikaze drónt le tudták lőni. Később az oroszok újabb tömeges rakétatámadással próbálkoztak.

Jurij Ihnat ezredes, az ukrán légierő szóvivője, akit a korrespondent.net idéz, előzetesen közölte, hogy körülbelül hat orosz repülőgép legalább 30 rakétát lőtt ki Ukrajna irányába. Elmondása szerint az ellenség főként cirkálórakétákkal mért csapást, de vannak információk más típusú rakéták bevetéséről is.

„Arra vonatkozó információink vannak, hogy körülbelül hat TU–95MS repülőgép szállt fel a Murmanszki területről. Legalább 30 rakétát indítottak Ukrajna felé. Ezek előzetesen H–101-es cirkálórakéták. A többi rakétával kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van” – mondta el.

Később Valerij Zaluzsnij tábornok, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka arról számolt be, hogy a terrorista állam 55 légi és tengeri indítású rakétát (H–101, H–555, H–47 Kindzsal, Kalibr, H–59) lőtt ki Tu–95, Szu–35, MiG–31K repülőgépekről és fekete-­tengeri hajókról.

Elmondása szerint 47 cirkálórakétát semmisítettek meg az Ukrán Fegyveres Erők légvédelmi erői és eszközei, ebből 20-at a főváros térségében. Ezenkívül a négy H–59 légi indítású rakéta közül három nem érte el célját.

„Az oroszok célja változatlan: pszichológiai nyomásgyakorlás az ukránokra és a kritikus infrastruktúra lerombolása. De minket nem lehet megtörni!” – tette hozzá Zaluzsnij.

Az ellenség a legtöbb rakétát az ukrán fővárosra lőtte ki – jelentette a korresdpondent.net. A Kijevi Városi Állami Adminisztráció tájékoztatása szerint 20 rakétából 20-at megsemmisítettek Kijev felett. Sajnos így is volt áldozata a támadásnak a civil lakosság körében. A Holoszijevi kerületben életét vesztette egy 55 éves férfi a lezuhanó rakétadaraboktól. További két személyt kórházba szállítottak.

A térségben polgári infrastrukturális létesítmények is megsérültek. Főként magán- és sokemeletes lakóépületek ablakai törtek be, tetők és épülethomlokzatok sérültek, gépkocsik rongálódtak meg.

Kijev megyében is bukkantak a rendfenntartók lelőtt rakéták maradványaira, személyi sérülés azonban nem történt. Egy energetikai objektumot ért találatról is beszámoltak. Miután a hivatalos tájékoztatás szerint az orosz támadás már az éjszakai órákban megkezdődött a drónok indításával, nem világos, mitől sérült meg az objektum: rakétától vagy az egyik Sahedtől. Mindenesetre a régióban ismét vészhelyzeti áramszünetet alkalmaztak.

A megszállók összpontosított rakétatámadása következtében az energetikai infrastruktúra több objektuma is megsérült Odessza megyében – közölte Makszim Marcsenko, a megyei katonai közigazgatás vezetője.

„Ezért most jelentős gondok vannak az áramellátással” – jegyezte meg Marcsenko.

Hangsúlyozta: az energetikai társaságok már elkezdték a javítási munkálatokat, de a károk helyreállítása még eltart egy ideig.

Vinnicjából is jelentettek rakétatalálatot, de senki sem sérült meg – közölte Szerhij Borzov, a Vinnicja Megyei Katonai Közigazgatás vezetője. A szakszolgálatok munkához láttak a becsapódás helyszínén.

A BBC News Ukrajina idézi a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatát, amelynek adatai szerint az oroszok drónokkal és rakétákkal végrehajtott január 26-i támadása 11 ember halálát okozta.

(hk/korrespondent.net/bbc.com)