Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult a kárpátaljai magyar közösség

2023. január 27., 14:57 , 1144. szám

A magyar közösség képviselői január 26-án a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségünket ért provokációk és sértések kapcsán.

A Petei Judit megyei képviselő által felolvasott nyilatkozatban arról számoltak be, hogy a közelmúltban a Munkácsi kistérség területén a helyi vezető utasítására eltávolították a magyar nemzeti jelképeket azon települések intézményeiről, ahol a lakosság többsége magyar ajkú, illetve politikai okokból elbocsátották az egyik magyar iskola igazgatóját is. Az egyes politikusok ilyen jellegű tetteiben a magyar közösség veszélyt lát a térség egységére nézve.

A magyarokat az is aggasztja, hogy az ilyen jellegű provokációk Ukrajna nemzetközi porondon való lejáratásához vezethetnek. Példaként felhozták a magyar médiában elindított dezinformációs kampányt Ukrajna és az ukrán hadsereg kapcsán. Tájékoztattak továbbá arról is, hogy az említett akciókat az ellenséges tömegtájékoztatási eszközök nem hagyták figyelmen kívül, és a propaganda felhasználta azt az Ukrajna elleni információs háborúban.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ügyvezető alelnöke felszólalásában elmondta, hogy a kárpátaljai magyar közösség képviselői az ukránokkal közösen védik Ukrajnát az ellenségtől, menedéket nyújtanak az otthonaikat elhagyni kényszerült személyeknek, s küzdenek a győzelemért. Elmondta azt is, hogy az itt élő magyar kisebbség számos képviselője halt meg Ukrajna függetlenségéért harcolva. A magyar nemzeti jelképek eltávolításával kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy azokat a közösséggel folytatott megbeszélés és a Munkácsi Kistérségi Tanács képviselőinek támogatása nélkül távolították el.

„Ezer éven át az ukránok és magyarok együtt éltek, dolgoztak térségünk boldogulásáért. Senki előtt nem titok, hogy a magyarok és Magyarország a háború első napjaitól kezdve segítik a térséget és Ukrajnát. Aki instabilitást akar teremteni, az háborút akar. Aki ellenségeskedést akar szítani köztünk, az háborút akar. De háború nem lesz, mert azt nem engedjük meg” – mondta el beszédében Volodimir Csubirko, a megyei tanács elnöke.

Az elnökhöz intézett felhívást Troski Viktor, az Ukrán Fegyveres Erők 128-as dandárjának magyar nemzetiségű katonája, a fizikai és matematikai tudományok kandidátusa, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán‒Magyar Oktatási-Tudományos Intézete Fizika és Matematika Tanszékének docense is támogatta. „Tizenegy hónappal ezelőtt mi, különböző nemzetiségek képviselői harcolni indultunk mind a független Ukrajnáért, mind pedig az anyanyelvünkön való szabad kommunikáció jogáért. Háborús körülmények között a felhívásban említett cselekmények nem megengedettek” – jegyezte meg a katona. Hozzátette, hogy a fronton harcolók figyelik a magyar közösség körüli eseményeket, és felszólított „a kárpátaljai béke biztosítására és a provokációk megállítására”.

Viktor Mikita, a megyei katonai adminisztráció vezetője beszédében elmondta: „Míg mi az államot védjük, valaki megengedi magának, hogy megalázzon és irányítson egy különálló közösséget a hátországban. Nem engedjük meg Kárpátalja egyik nemzetiségi közösségét sem sértegetni, és nem engedjük, hogy az ukrán magyarokat manipuláció és ellenséges propaganda tárgyaként használják fel.” Kijelentette, hogy köszönettel tartozik a kárpátaljai magyar nemzeti közösség képviselőinek kezdeményezésükért és toleranciájukért az Alkotmányban meghatározott jogaik védelmében. Fontos, hogy Ukrajna egésze és az európai partnerek is megértsék, hogy csak egyes személyek provokációiról van szó, de ez a kérdés helyi jellegű, és nem érinti az állami politikát. „Az államfő kárpátaljai képviselőjeként szeretném hozzátenni, hogy a térségünkben élő magyar nemzeti közösség képviselői Ukrajna állampolgárai, az ukrán társadalom szerves, integrált részei. Etnikai származástól, nemzeti közösségekhez való tartozástól függetlenül egyenlő polgári, politikai, szociális, gazdasági, kulturális jogokat és szabadságot garantál számunkra Ukrajna Alkotmánya” – szögezte le.        

VV