Kárpátalja 305 intézményében már zajlik, 275 iskolájában még szünetel az oktatás

2023. január 28., 08:35 , 1144. szám

Újraindult az oktatás a kárpátaljai iskolák zömében a téli szünet után, az 580 intézményből 305-ben. A többi iskolában még tart a szünidő. Minden oktatási intézmény önállóan határozza meg a szünidő időtartamát, de meg kell felelni Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma követelményeinek. Vagyis a tanévnek legalább 175 napig kell tartania, ezalatt a tanulóknak el kell sajátítaniuk a tananyagot. Ezt figyelembe véve az iskolák különböző időszakokban hirdettek tanítási szünetet. Az oktatási vezető szerint a jelenleg vakációzó 275 iskolában csak azért nem tanulnak még mindig, mert a félévi oktatási rendet augusztusban hagyták jóvá.

Marjana Maruszinec, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás Oktatásügyi Főosztályának vezetője elmondta, hogy egyes iskolák még december elején, mások pedig december közepén kezdték meg a téli szünidőt. De voltak olyan oktatási intézmények is, amelyek december végén fejezték be a félévet. Ezért a 2022–2023-as tanév tavaszi félévében eltérő időpontban folytatódik az oktatás.

Ugyanakkor minden oktatási intézmény számára vannak bizonyos követelmények nemcsak az oktatási folyamat, hanem a diákok és a tanárok biztonsága szempontjából is. Ezek főképpen az óvóhelyekre, a megfelelő hőmérsékleti viszonyokra, a világításra és az internet meglétére vonatkoznak. Ha az iskola nem felel meg a követelményeknek, akkor az alternatív oktatási módszerek bevezetése ajánlott: például a vegyes oktatás vagy hatnapos tanítás vagy a szünidő meghosszabbítása.

Ezzel kapcsolatban az főosztályvezető elmondta: „Ha az oktatási intézmény nem felel meg ezeknek a paramétereknek és kritériumoknak, akkor azt javasoltuk az iskolavezetőknek, hogy a szülői bizottsággal egyetértésben és a pedagógiai tanács döntése alapján függesszék fel a nevelési folyamatot. Oktatási szünetet kell hirdetni, és az órákat is el kell halasztani, tekintettel arra, hogy mindezeket az órákat, a tananyagot később pótolják és szombatonként dolgozzák le.”

A tanítást ideiglenesen felfüggesztett iskolák pontos száma még nem ismert. Valószínűleg a hegyvidéki területek diákjai, valamint a nagyszőlősi régió és Munkács több iskolája meghosszabbítja a szünidőt, és ott a diákok február közepén térnek vissza az iskolapadba. Ungváron már január 23-án elkezdték a második félévet.

TV21 Ungvár/D. P.