Sajtó: A Pentagon F–16-os vadász­repülő­gépek ukrajnai szállítását mérlegeli

2023. február 1., 18:33 , 1144. szám

Katonai tisztviselők a háttérben szorgalmazzák az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumában, hogy hagyja jóvá F–16-os vadászrepülőgépek küldését Ukrajnába az orosz rakéták és drónok elleni védekezés érdekében – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Politicóra hivatkozva.

Az amerikai kiadvány saját forrásaira hivatkozva arról írt, hogy a harckocsik és a Patriot légvédelmi rendszerek ukrajnai szállításának jóváhagyása után Kijevben bizakodóak, hogy az amerikai repülőgépek következhetnek.

„Nem hiszem, hogy elleneznénk (a repülőgépek biztosítását Ukrajna számára – a szerk.)” – mondta a Politicónak egy neve elhallgatását kérő magas rangú tisztviselő a Pentagonban.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a gépekkel kapcsolatos végső döntés még nem született meg, Ukrajna pedig nem jelezte, hogy számára a vadászgép lenne a legfontosabb prioritás.

Egy másik, a Washington és Kijev közötti tárgyalásokról tájékozott forrás szerint az Egyesült Államoknak hetekre van szüksége ahhoz, hogy eldöntse, ellátja-e Ukrajnát saját repülőgépeivel, és jóváhagyja az F–16-osok más országokból történő továbbexportálását.

Korábban Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára utalt arra, hogy a nemzetközi partnerek F-16-os multifunkcionális könnyűvadászokat szállíthatnak Ukrajnának.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, az ukrán légierő hangsúlyozta, hogy prioritásnak tekintik többfunkciós vadászrepülőgépek beszerzését. Jurij Ihnat, az légierő szóvivője szerint a többfunkciós repülőgépek különféle feladatok ellátására alkalmasak: hatékonyan felveszik a harcot a légi fenyegetések, többek között a cirkálórakéták és az UAV-k ellen, ugyanakkor földi célpontok elleni csapásmérésre is bevethetők. Ezek lehetnek többek között az amerikai gyártmányú F–16, F–15 vagy F–18-as többfunkciós vadászrepülőgépek bizonyos változatai, illetve európai megfelelőik.

Volodimir Zelenszkij elnök úgy véli, hogy Ukrajna számára fontos feladat a harckocsikról szóló döntés után eljutni a repülőgépek szállításáig.

„Meg kell nyitnunk a nagy hatótávolságú rakéták szállítását is Ukrajnának, fontos, hogy kiterjesszük a tüzérségi együttműködésünket is, el kell jutnunk Ukrajna repülőgép-ellátásáig. Ez egy álom. Ez egy feladat. Mindannyiunk számára fontos feladat.

Minél több védelmi támogatást kapnak a fronton lévő hőseink a világtól, annál hamarabb ér véget Oroszország agressziója, és annál megbízhatóbbak lesznek a biztonsági garanciák Ukrajna és minden partnerünk számára a háború után” – idézi a portál az államfő múlt szerdai videoüzenetét.

A napokban a Financial Times értesülése szerint az F–16-osokat gyártó amerikai cég jelezte, kész repülőgépeket szállítani azoknak az európai országoknak, amelyek tovább­exportálják vadászgépeiket Ukrajnába. Frank St. John, a Lockheed Martin, Amerika legnagyobb védelmi beszállítójának üzemeltetési igazgatója jelezte, a cég nem vesz részt közvetlenül a tárgyalásokban, de a Lockheed Martin „a dél-karolinai Greenville-ben fel fogja gyorsítani az F–16-osok gyártását olyan szintre, hogy hatékonyan tudjunk támogatni minden országot, amely a repülőgépek átadásáról dönt harmadik feleknek, segítve megoldani a jelenlegi konfliktust”.

(zzz/pravda.com.ua)