A KMKSZ kérésére 13 ezer adag oltóanyag érkezett Magyarországról Kárpátaljára

2023. február 3., 09:03 , 1145. szám

Magyarország ismét nagy összegű gyermekoltóanyag-szállítmányt küldött Ukrajnába. Mint ismeretes, Magyarország Kormánya az 5 éves immunizációs program keretében a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatással, valamint a Vöröskereszt megyei szervezetével együttműködve 2017 és 2021 között több mint 500 millió forint értékben adományozott vakcinát Ukrajnának, hogy pótolja a korosztályos védőoltásokat Kárpátalján és javítsa a gyermekek átoltottságát.

Ez alkalommal 8 ezer adag Pentaxim (diftéria, pertusszisz, tetanusz, poliomyelitis és haemo­philus) és 5 ezer adag M-M-Rvax­PRO (mumpsz, morbilli, rubeola) vakcinát hoztak Kárpátaljára, aminek az összértéke 76 620 000 forint (Pentaxim – 66 620 400 Ft, az M-M-RvaxPRO – 10 000 000 Ft).

Az átadásra február 2-án délután került sor Ungváron, a megyei Köjál udvarán Magyarország Ungvári Főkonzulátusának képviselői, a megyei vezetés és az illetékes szakemberek részvételével.

– Magyarország immár egy éve folyamatosan segítséget nyújt jószomszédként Ukrajnának. Mi folyamatosan segítünk a bajba jutott Ukrajnának. Ezt tettük 5 éven át a vakcinák átadásával is. A gyermekek számára 2022-ig több mint 600 millió forint értékben biztosítottunk különböző vakcinákat. A mai napon folytatva ezt a tevékenységet az Ukrajnának való segítségnyújtás egy újabb állomásához érkeztünk – emelte ki Bacskai József főkonzul, és az előzményeket illetően elmondta: a Kárpátaljai Megyei Tanács KMKSZ-frakciója képviselőinek kérésére, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatási Hivatallal és az egészségügyi szakemberekkel egyeztetve Magyarország 8 ezer adag Pentaxim és 5 ezer adag M-M-RvaxPRO oltóanyagot adományozott Kárpátaljának.

– Magyarországon a konkrét kérést személyesen Brenzovics László, a KMKSZ elnöke továbbította a magyar kormányhoz, s ezt követően kormányzati döntés született arról, hogy ez a prevenciós gyógyszer ide kerüljön a mai napon Kárpátaljára, segítve az itteni gyerekek egészségét. Amikor Kárpátaljának segítünk, akkor Ukrajnának segítünk! Ezt munkát természetesen a jövőben is folytatni kívánjuk. Ukrajna, az ukrán barátaink mindig számíthatnak a magyar nép segítségére – hangsúlyozta a diplomata.

Miroszlav Bileckij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatási Hivatal első elnökhelyettese kiemelte, hogy 2017 óta Magyarország már több mint 100 ezer adag oltóanyagot adott át Kárpátaljának.

– A háború idején, 2022-ben mindenkihez fordultunk segítségért, mert nem lehetett tudni, hogy a vakcinaszállítók képesek lesznek-e a szállítást megoldani. Szétküldtük a kéréseket, sokan reagáltak rá, köztük Magyarország is. Ez rendkívül fontos, mert a szülőknek így van választási lehetősége, milyen oltóanyaggal oltassák be a gyereket.

Elmondása szerint az orvosok a háborús körülmények között és tartós áramszünet esetén is folytatják az immunizálást a térségben. Nemcsak a kárpátaljaiak, hanem a belső menekültek is kaphatnak védőoltást Kárpátalján.

– Hálásak vagyunk partnereinknek a támogatásért és az együttműködésért. A megfelelő oltási lefedettség kérdése a megye vezetésének folyamatos ellenőrzése alatt áll, és kiemelt szerepet játszik Ukrajna közegészségügyi rendszerének fejlesztésében – mondta Miroszlav Bileckij.

Petei Judit, a Kárpátaljai Megyei Tanács KMKSZ-frakció­jának képviselője megerősítette:

– Örvendetes látni, hogy Magyarország ismételten segít Ukrajnának. Mi, képviselők folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet és a jövőben is maximálisan hozzájárulunk ahhoz, hogy ez folytatódjon az elkövetkező években is.

Biró Erzsébet, a Kárpátaljai Megyei Tanács KMKSZ-frakcióján­ak képviselője és a megyei gyermekkórház ügyvezető igazgatója elmondta:

– Az állami programok keretében az Ukrán Egészségügyi Minisztérium biztosítja a szükséges oltóanyagokat, de mivel a szülők az európai gyártmányú, kombinált oltóanyagokat részesítik előnyben, nagyon örülünk, hogy ilyen vakcinát kaptunk, mivel így egy injekcióval egyszerre 5 gyermekbetegség ellen lesz védett a gyermek. Ezért rendkívül értékes számunkra Magyarország felajánlása – emelte ki dr. Biró Erzsébet.

Úgyszintén elmondta, hogy az oltás az egyetlen módszer megóvni a gyereket a fertőző betegségektől, mert vakcinálás hiányában nem egyszerűen megbetegednek, hanem komoly következményekkel is járhat a fertőzés. A kollektív immunitás eléréséhez a lakosság 96–98 százalékos átoltottságára van szükség. Sajnos Kárpátalján nem túl magas az oltakozási kedv. Nálunk átlagosan 76 százalékos a diftéria, tetanusz, szamárköhögés, gyermekbénulás elleni oltottság, körülbelül ilyen százalékú a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni is. A polgárok nem értik, hogy ezt emelni kell.

– Reméljük, hogy a megyei közigazgatás, az egészségügyi főosztály és a magyar kormány erőfeszítéseinek köszönhetően javulni fog a statisztika, sikerül emelnünk a lakosság immunitásának szintjét, mert a szülőknek nagyobb a bizalma a kombinált vakcinák iránt – jegyezte meg dr. Biró Erzsébet.

Anatolij Psenicsnij, a megyei egészségügyi főosztály vezetője reményét fejezte ki, hogy mivel Ukrajna európai állam, ezért egyre többen megértik az oltás fontosságát.

– Tavaly a háború miatt tartottunk attól, hogy akadozni fognak a beszállítások, ezért kértünk segítséget. Egy részét megkaptuk akkor, a mostani szállítmány a második része annak. Hálásak vagyunk magyar szomszédainknak a vakcinákért.

A Pentaxim és M-M-Rvax­PRO, fertőző betegségek elleni vakcinákat a megyei infektológiai kórház kapta, majd Kárpátalja egészségügyi intézményei között arányosan osztják el a gyermekek, illetve a megyében élő belső menekültek számától függően, s azokkal ingyen, nemzetiségtől függetlenül oltják be a gyerekeket.          

Rehó Viktória