Az NBU rontotta a 2023-as gazdasági növekedési előrejelzést

2023. február 4., 15:44 , 1143. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elemzői a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékának megfelelő gazdasági növekedésre számítanak idén. A jegybank a GDP dinamikájára vonatkozó értékelését január 26-án tette közzé a 2022-es inflációs jelentésben – írja a DW.

„A Nemzeti Bank 2023-ban a reál-GDP csekély, 0,3 százalékos növekedésével számol. Az előrejelzés romlása az októberi becslésekhez képest elsősorban az energiaterror következményeire, valamint a biztonsági kockázatok időtartamára vonatkozó alapvető várakozás felülvizsgálatára vezethető vissza. Ez utóbbinak a következménye lesz a kikötői zárlat teljes értékű feloldásának elodázása, ami visszafogja az export fellendülésének lehetőségét” – ismeri el az NBU.

Ezenkívül, a jegybank előrejelzése szerint, idén az infláció 18,7 százalékra mérséklődésével számolhatunk.

„Ezt segíti elő a szigorú monetáris kondíciók fenntartása, a globális infláció csökkenése és az áramkimaradások közepette gyengébb fogyasztói kereslet” – állítják a jegybanknál.

A nemzeti bank 2022 októberében még arra számított, hogy 2023–2024-ben optimista forgatókönyv esetén évi négy-öt százalékkal, pesszimista forgatókönyv esetén két-három százalékkal nő a GDP.

Ugyanakkor az Oroszországi Föderáció energiaterrorjának hatására „az ukrán GDP csökkenése 2022 negyedik negyedévében tovább mélyült”. A harmadik negyedévi némileg jobb mutatóknak köszönhetően azonban „a vállalkozások és a lakosság egy részének az új körülményekhez való gyors alkalmazkodása miatt a reál-GDP 2022-es visszaesésére vonatkozó becslést 30,3 százalékra javították”.

Már az októberi előrejelzésben szerepelt, hogy a gazdasági aktivitás 31,5 százalékkal csökken éves szinten. Emellett a 2022-es eredmények szerint a fogyasztói árak 26,6 százalékkal nőttek – derül ki az NBU jelentéséből.   

(hk/dw.com)