Újabb veszettségi esetet jegyeztek Kárpátalján

2023. február 5., 18:17

A Kárpátaljai Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Állami Szolgálat laboratóriumában a biológiai anyagok vizsgálata során február 2-án a Kismartinka településen rókából vett mintában mutattak ki veszettséget.

A kór lokalizálására és felszámolására irányuló intézkedések összehangolása érdekében ülésezni fog a technogén-ökológiai biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottság, s jóváhagyják a település területén a veszettség terjedésének és felszámolásának megakadályozását célzó intézkedéseket.

A Szolyvai Járási Állatorvosi Kórház szakorvosai vizsgálják a háziállatokat a településen. Február 3-áig nem találtak beteg vagy veszettséggyanús állatot.

Az illetékes szolgálat ismételten felhívja a lakosság figyelmét a háziállatok oltásának fontosságára. Az oltás a megye járási állatorvosi kórházaiban végezhető el. A veszettség elleni vakcina minden olyan speciális állami kórházban elérhető, amelyek szerkezetileg a Kárpátaljai Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Állami Szolgálatnak vannak alárendelve.

(0312.ua/RV)