Ez mind fikció – Podoljak reagált Putyin ígéretére, hogy nem öleti meg Zelenszkijt

2023. február 7., 19:21 , 1145. szám

Az ukrán Elnöki Hivatalban meglepetést okoztak néhány ország korábbi vezetőinek Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatos nyilatkozatai. Vlagyimir Putyin orosz diktátornak arról az ígéretéről van szó, hogy nem öleti meg Volodimir Zelenszkij ukrán vezetőt, illetve Ukrajna állítólagos beleegyezéséről a NATO-csatlakozási törekvés feladásába. Erről az RBK–Ukrajina számolt be Mihajlo Podoljakra, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadójára hivatkozva.

„Furcsa inside-ok bukkannak fel az exektől a »közvetítéssel« kapcsolatban: Putyin állítólag »garanciákat adott arra, hogy nem öl«, és »a Nyugat ígéretes tárgyalásokat szakított meg«. De mindez fikció” – írta a Twitteren.

Podoljak hangsúlyozta, hogy az ukrajnai orosz invázió mögött nem a „NATO-bővítés”, a biztonsági garanciák vagy a szankciók állnak, hanem az agresszor ország azon vágya, hogy lerombolja államunkat és ukránokat öljön.

Korábban beszámoltak róla, Naftáli Benet volt izraeli miniszterelnök kijelentette, Putyin állítólag megígérte neki a teljes körű háború elején, hogy nem öleti meg Zelenszkijt. Az Independent ugyanakkor arról írt, hogy az ukrán vezető február 24-e után több mint 12 merényletet élt túl – emlékeztet az RBK–Ukrajina.

(ntk/rbc.ua)