Svéd‒magyar összefogással adományoztak generátorokat és élelmiszert Kárpátaljának

2023. február 7., 11:33 , 1145. szám

A Svéd Lions Clubok Szövetsége és a Katolikus Karitász (Caritas Hungarica) generátorokat és két kisbusznyi élelmiszert adományozott a Munkácsi Egyházmegyei Karitásznak. A 20 darab nagy teljesítményű generátort és közel 2 tonna tartós élelmiszert az érintett szervezetek képviselői szerdán Munkácson adták át a Munkácsi Egyházmegyei Karitász raktárában.

A kipakolást követően Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta: a háború kezdete óta sokféle összefogás alakult azért, hogy Kárpátalján és a háború sújtotta területeken segítsék az ott élő embereket.

– Most is egy ilyen nemzetközi összefogás eredményeként tudunk itt lenni, Munkácson, hiszen a magyarországi és a Svéd Lions Club, valamint a Katolikus Karitász együttműködésének az eredménye az, hogy most 20 generátort tudtunk hozni. Egyre nagyobb szükség van ezekre az eszközökre itt, Kárpátalján, hiszen naponta jelentősek az áramkimaradások, és az itteni intézmények, az ott lévő berendezések nem tudnak működni – jegyezte meg és kitért arra, milyen fontos számukra az, hogy a Karitász által létrehozott, itt működtetett ingyenkonyhák tudjanak működni, legyen áramuk, s természetesen nyersanyaguk is, amit szintén hoztak.

– De fontos az is, hogy az idősotthonok lakói, az iskolákban a gyerekek ne fázzanak, hogy a konyhákban meg tudják főzni azt egy tál meleg ételt, hogy a közintézmények is működni tudjanak, például a tűzoltóságok, hiszen ők is kaptak már ilyen generátort. Jelentős számú, több mint 50 generátort tudtunk már hozni Kárpátaljára, s tervezünk még hozni a továbbiakban is, hogy ne legyen fennakadás az ellátásban – hangsúlyozta Écsy Gábor.

A Katolikus Karitász országos igazgatója úgyszintén elmondta, hogy a mostani szállítmányban élelmiszer is van. Ez utánpótlás, amit főleg a Karitász-központokba hoznak az ingyenkonyhák működtetéséhez. Ez szinte a háború kezdete óta folyamatos, és a jövőben is biztosítani akarják, hiszen nagyon sok ember, aki itt maradt, egyedülálló, idős, beteg, az ő élelmezésüket is szolgálja ez, s ezért a jövőben is igyekeznek elhozni ezt számukra.

A közel egy éve tartó háború alatt élelmiszerből több száz tonnát hoztak a Karitász és az intézmények részére is, értékben ez közel 500 millió forintot jelent.

Rendik András, a Svéd Lions Clubok Szövetségének alkormányzója a nagy távolság és kora ellenére a háború kezdete óta 10. alkalommal járt Ukrajnában, pedig korábban soha nem volt.

– A Svéd Lions Club egy nemzetközi segítő szervezet. S múlt éven, amikor kitört a háború, szóltam a zónában – akkor zónaelnök voltam és vagyok is, illetve alelnök is –, hogy gyűjtést kellene indítani. Gyorsan ment hír, egész Svédországban összefogtak a Lions-klubok, és percek alatt összegyűjtött minden klub mondjuk egy raklap élelmiszert, generátort vettek. Nekik nem nagy összeg, de amikor összerakjuk, az már jelentős összeg. Magyarországon is van Lions, Ukrajnában is. Felhívtam az egyik testvérklubot Budapesten. Megbeszéltük a dolgokat, és egy hét múlva megérkezett az első kamionnyi adomány Svédországból. Így tudtuk leküldeni magyar tagoknak, akik fogadták. Kapcsolatba kerültem a Karitásszal is, velük átküldjük ide, így tudjuk kihozni, s azóta folyamatosan jön a támogatás – idézte fel a kezdeteket Rendik András.

Az alkormányzó elmondta, hogy Svédországban 8 200 Lions-tagjuk van, akik 340 klubba tömörülnek.

– Én azért jövök, hogy ellenőrizzem, jó helyre kerül-e az adomány, s megmutatom, bebizonyítom nekik, hogy oda jutott, ahová kell. Így még többen jelentkeznek, szeretnének segíteni – emelte ki Rendik András, a Svéd Lions Clubok Szövetségének alkormányzója.

Megtudtuk, hogy a Svéd Lions Club összesen 22 kamion adományt gyűjtött Ukrajnába a háború miatt, ennek az értéke körülbelül 20 millió korona, azaz 800 millió forint. Az adományok egy része Lengyelországon keresztül jutott el Ukrajnába, de a legtöbb Magyarországon át. A most szállított generátorok ára darabonként 6 ezer norvég korona, az közel 10 ezer korona, 400 ezer forint.

A Lions-mozgalom ma 206 országban van jelen, 46 000 klubnak mintegy 1,4 millió tagja van, és a világ legnagyobb klubalapon szerveződő jószolgálati szervezete. A Lions egyben az egyik leghatékonyabban működő jótékonysági szervezet, hiszen céljuk, hogy maradéktalanul teljesítsék küldetésüket. A Lionok jelszava: We Serve, azaz: Szolgálunk.

Fehér Ferenc, a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a hosszú órákon át tartó áramkimaradások napi több alkalommal nagyon nehéz helyzetbe hozzák az ingyenkonyhák, a rehabilitációs központok, a gyermekotthonok, egyéb szociális intézmények működését.

– Ezért is nagyon nagy hálával tartozunk a Magyar Karitásznak és a Lions-egyesületnek, hogy most 20 darab generátorral ajándékoztak meg minket. Ezek a generátorok a huszti magyar iskolába, a fancsikai óvodába, a beregszászi leánykollégiumba, a rahói iskolába, néhány plébániára, ehhez hasonló intézményekbe kerülnek. Nekünk körülbelül 50 intézményünk van, s nagyon örülök, hogy eddig közel 30-at elláttunk generátorral. Nagyszerű, hogy ami a római katolikus egyház intézményeit illeti, most elérjük azt, hogy megoldódik a teljes ellátottság generátorokkal.

Természetesen kapcsolatban vagyunk még közel 20 óvodával, s ha a jövőben fogunk még kapni, akkor már nekik is tudunk adni. Ezek állami óvodák, de szorosan együttműködünk velük – összegezte Fehér Ferenc.

Rehó Viktória