Tisztújító közgyűlések a KMKSZ-alapszervezetekben

2023. február 7., 18:40 , 1145. szám

A Beregszászi járásban Nagybégány, Kisbégány és Kígyós KMKSZ-alapszervezeteiben tartottak tisztújító közgyűléseket az elmúlt hét végén. Mindhárom községben nagy számban összegyűlt a tagság, szinte rácáfolva a háborús helyzetre.

Nagybégányban Szimcsera János alapszervezeti elnök az elmúlt évi tevékenységükről és a rendezvényeikről számolt be, majd tisztújító közgyűlés lévén emlékeztetett az alapszervezet elmúlt tíz évben elért eredményeire, továbbá a választásokon mutatott helytállásra.

A közgyűlés újabb három évre Szimcsera Jánost választotta a KMKSZ Nagybégányi Alapszervezetének elnökévé, aki 12 éve vezeti az alapszervezetet. Négytagú elnökséget is választottak, amely óhatatlanul megújult az elvándorlás miatt. Az elnökség megválasztott tagjai igyekeznek majd segíteni az elnök munkáját.

Kisbégányban Komári Ibolya – aki már harminc éve vezeti az alapszervezetet – beszámolójában ismertette az alapszervezet elmúlt évi tevékenységét, beszámolt rendezvényeikről, az emlékmű felújításáról. Majd Pocsai Mónika és Orosz Hajnalka képviselőtársaival közösen ismertette a Nagybégányi Kistérségi Tanácsban zajló munkát, beszéltek konkrétan a képviselői munkájukról, és mindarról, amit az önkormányzat tenni tud a jelenlegi, háborús körülmények között. Az elnök asszony összetartásra szólította fel a kisbégányiakat, ami szerinte elengedhetetlen a jelenlegi helyzetben, a megmaradás érdekében.

A tagság egyhangúlag bizalmat szavazott Komári Ibolyának, alelnökévé Komári Évát választották, míg a megújított elnökségbe javasolták és meg is választották a tagok Pocsai Mónikát és Orosz Hajnalkát, akik a kistérségi tanácsban is képviselik Kisbégányt.

Kígyóson Kész Elemér alapszervezeti elnök számolt be az elmúlt év tevékenységéről, rendezvényeikről. Kiemelte, hogy 2022-ben 80 oktatási-nevelési támogatásra benyújtott pályázatot bíráltak el pozitívan a községből. A nehéz gazdasági helyzet ellenére több mint tíz gazda ajánlott fel terményt Kígyósról a Magyarok Kenyere program céljaira.

A tisztújítás során újra Kész Elemér elnöknek szavaztak bizalmat a nagy számban összegyűlt tagok.

Mind a három közgyűlésen jelen volt Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, aki a szervezet tevékenysége mellett a megyei és járási KMKSZ-frakciók munkájáról és az országban tapasztalható folyamatokról, a kárpátaljai magyar közösség helyzetéről adott átfogó tájékoztatást és válaszolt a tagok kérdéseire.

Badó Zsolt