Pályázati felhívás: 27. Rákóczi Mozgótábor

2023. február 13., 17:24 , 1146. szám

Pályázati felhívás

27. Rákóczi Mozgótábor

 

Örömmel jelentjük, hogy 2023-ban ismét megrendezik a Rákóczi Mozgótábor – Diákok Határok Nélkül programot. A pályázati tudnivalókról itt olvashattok.

 

DIÁKOK HATÁROK NÉLKÜL

27. Rákóczi Mozgótábor

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2023-as Diákok Határok Nélkül programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat, járulj hozzá a jövő építéséhez, és köss életre szóló barátságokat!

Mindehhez nem kell mást tenned, mint pályázni a Rákóczi Mozgótáborra.

 

A Magyarságismereti Mozgótábor célja:

A táborba határon túli magyar fiatalok jelentkezését várjuk, akik a magyarországi körút során egymással szoros barátságokat köthetnek, mélyebben megismerkedhetnek a magyar történelemmel, kultúrával és művészetekkel, valamint kölcsönösen megosztják egymással és közkinccsé teszik az otthonról hozott kulturális értékeket, népdalokat, verseket és táncokat.

Helyszínei: Pécs, Miskolc (3-3 nap), Budapest (4 nap).

Időpontja: 2023. június 29. – 2023. július 10.

Költségek: A részvétel díjmentes, minden költséget (utazás, szállás, étkezés, belépők) a Rákóczi Alapítvány fedez.

Szervezői: II. Rákóczi Ferenc Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatalokért (Budapest), Rákóczi Alapítvány (Kanada).

 

A pályázat benyújtásának határideje: 2023. április 14.

 

Azon tanulmányaikban eredményes, tehetséges, népünk történelme, hagyományai, irodalma és műemlékei iránt érdeklődő magyar fiatalok jelentkezését várjuk, akik a Kárpát-medence határon túli magyar területein élnek, valamint

– középiskolai, gimnáziumi, líceumi, szakközépiskolai tanulók;

– 15. életévüket 2023. június 27-ig betöltötték, de még nem töltötték be a 19 életévüket;

– korábban nem vettek részt Magyarságismereti Mozgótáborban;

– a megadott öt téma egyikét kidolgozzák és a határidőig benyújtják.

 Mindazok a határon túli magyar fiatalok is pályázhatnak, akik jelenleg valamely magyarországi középiskolában folytatják a tanulmányaikat.

 

A pályatételek:

Dolgozd ki az alábbi pályatételek egyikét a következő módok közül választva:

– géppel (Times New Roman, 12-es betűtípus) vagy kézzel írva 2-4 oldal terjedelemben;

– vagy prezentáció formájában: 10-15 dia, 6-10 perces videós előadás;

– vagy készíts festményt, rajzot, videót, kisfilmet, írj verset, novellát, értekezést vagy akár egy innovatív dalt.

Hosszabb szövegrészek szóról szóra történő másolását, kérjük, kerüljétek!

 

1. Petőfi Sándor-emlékév

A Magyar Országgyűlés a 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. közötti időszakot Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította.

Mit jelent számodra Petőfi Sándor? Ma miért küzdene? A költészetében megjelenő női és férfi szereplők milyen értékeket közvetítenek? Petőfi Sándor munkássága és élete milyen példát mutat számodra?

 

2. Én és Magyarország

Böszörményi Gyula József Attila-díjas kortárs magyar író 2022-ben vesztette életét. Életművében komoly szerepet kaptak valós események, nagy hangsúlyt fektetett Magyarország/Budapest hiteles korrajzának felépítésére.

Hogyan látod te Budapest és Magyarország szerepét? Mit jelent számodra az anyaország és a főváros? Milyen érzés volt először ott járni, vagy hogyan képzeled el az első látogatást?

 

3. „Az én éveim” – avagy a kisebbségi lét kihívásai

Hogyan éled meg mindennapjaidat a kisebbségi létben? Mi történt a te régiódban, környezetedben a születésed óta? Milyen kihívásokkal kell szembenézned magyarként a többségi társadalommal szemben? Milyen előnyei vannak határon túli magyarnak lenni? Mi a véleményed a jövőt illetően? Hogyan lehet fejlődni/kibontakozni ott, ahol élsz? Hogyan tudod vagy lehet megmutatni a te kulturális örökségedet a környezetednek, legyen az magyar vagy más nemzetiségű?

Munkádban, akár humorral átszőve, bátran fogalmazz meg társadalomkritikát és vedd górcső alá a kisebbségi és többségi társadalom problémáit is.

 

4. „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” (Tamási Áron)

Falum vagy városom múltja, jelene, jövője. Mutasd be a helyi kulturális eseményeket! Melyek azok az aktuális kihívások, amelyekkel most szembenéz a településed? Milyen megoldást javasolnál ezekre? Milyen a nemzetiségi összetétele, kulturális és társadalmi élete? Mutasd be a helyi intézmények, közösségek, csoportok kezdeményezéseit! Neked milyen ötleteid lennének? Emeld ki, hogy te miben látod a falvak, illetve városok megtartó erejét és fontosságát a napjainkban! Mutasd be a helyi népszokásokat! Például hogyan ünneplitek a karácsonyt, hogyan búcsúztatjátok el a farsangot? Van-e olyan különleges népszokás, ami csak a te településedre, vidékedre jellemző?

Készíts interjút egy vagy akár több olyan személlyel, aki a környezetedben a munkásságával a magyar öntudatot, hagyományokat ápolja és erősíti. Szólíts meg egy helyi vezetőt, idős embert vagy a településed egy meghatározó személyiségét egy rövid ankét formájában.

 

5. A háború hatása a mindennapjaimra délvidéki és kárpátaljai pályázók számára

Több mint 30 évvel ezelőtt, 1991/92-ben tört ki a délszláv háború. A 2014 óta tartó orosz–ukrán konfliktus pedig 2022 februárjában szintén egy háborúba torkollott.

Az adott háború milyen hatással volt, van a közvetlen környezetedre, mindennapjaidra, városodra/faludra? Hogyan (nem) vett részt a szülővárosod lakossága a harcokban? Készíts interjút egy olyan határon túli magyar személlyel, akit közvetlenül érintettek az események, vagy aki aktív szerepet vállalt a háború okozta nehézségek enyhítésében, a béke mielőbbi megteremtésében.

 

A pályázathoz csatolni kell:

 

1. bemutatkozást

írásban (1-2 oldal) vagy videóban (3-5 perc), amely tartalmazza a következőket:

– elérhetőségeid (levelezési és e-mail-cím, telefonszám);

– családi körülményeid;

– eddigi tanulmányok, iskolák;

– érdeklődési körök, szakkörök, versenyeken való részvétel;

– közösségi szerepvállalások, hobbik, jövőbeni tervek;

– miért jelentkezel a Magyarságismereti Mozgótáborba;

– nyilatkozat arról, hogy korábban még nem vettél részt Magyarságismereti Mozgótáborban.

Videós bemutatkozás esetén kérünk, írásos formában küldd el a következőket:

– elérhetőségeidet – levelezési és e-mail-cím, telefonszám;

– nyilatkozatot arról, hogy korábban még nem vettél részt Magyarságismereti Mozgótáborban.

 

2. ajánlólevelet (2 db)

– egy tanárod, egy egyházi személyiség és/vagy egy közéleti személyiség írásos ajánlása arról, hogy megbízható, szorgalmas és kellőképpen motivált vagy a Magyarságismereti Mozgótáborban való részvételhez.

 

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA, ELBÍRÁLÁSA

 

A hiánytalanul összeállított pályázat (pályamunka, bemutatkozás, 2 ajánlólevél) a területileg illetékes referensnek nyújtandó be elsősorban elektronikusan, de beküldhető postai úton is. A pályázatok beérkezését minden esetben visszaigazoljuk. A pályázatok elbírálásának ideje a beérkezett pályázatok mennyiségétől függ. A kiértékelés során egy előre egyeztetett időpontban sor kerülhet egy rövid online beszélgetésre is.

 

DÉLVIDÉK:

Guci Mónika: rakoczidelvidek@gmail.com; Ludas, 24418, Kosztolányi Árpád utca 108.; Šupljak, 24418, Kostolanji Arpada 108.

 

KÁRPÁTALJA:

Lőrinc Ingrid: karpataljai.referens@gmail.com; Gát, 90231, Fáskert út 15.; Гать, 90231, вул. Садова 15.

 

FELVIDÉK:

Kálmán Hajdók Katalin: rakoczifelvidek@gmail.com; Podzáhradami 1156/8, 930 13 Trhová Hradská.

 

ERDÉLY:

Bokor Csongor, Elekes Ágnes, Péntek Borbála: rakoczierdely@gmail.com;

Gyulai Réka: str. Aleea Ciocîrliei, nr. 1/20, Miercurea-Ciuc, 530164, jud. Harghita.

 

Sikeres jelentkezést kívánunk!

Rákóczi Alapítvány

www.rakoczialapitvany.hu