A Tisza élővilágának emléknapja Kőrösmezőn

2023. február 14., 08:13 , 1146. szám

A Kőrösmezői 1. Számú Általános Iskola csapata Keszler Mária, a magyar nyelvű elemi osztályok tanárnőjének vezetésével több éve részt vesz az 5 ország 1 folyó nemzetközi projektben.

A kőrösmezői gyerekek időnként terepszemlét tartanak a Fekete-Tisza partján, felhívják az ott élő emberek figyelmét a folyók partjának rendezésére, hogy a Dunába torkolló Tisza folyó hosszú útja során ne vigyen magával szemetet. Máskor játékos formában tanulják szelektálni a hulladékot, s azt, hogy miből mit lehetne készíteni, ha újrahasznosításra, feldolgozásra kerülne. Ezúttal a Tisza élővilágának emléknapja alkalmából tartottak ismeretterjesztő foglalkozást a 4. és az 1. osztályosok részvételével.

– Immár negyedik éve azon szorgoskodunk tanulóimmal, hogy közelebbről megismerjük környezetünk szépségét és gazdagságát. De a sok szemét miatt ezt nehezen lehet észrevenni. Ezért iskolánk magyar tannyelvű osztályaiban környezetvédelmi foglalkozásokat tartunk kollégáimmal. A növendékeinket tanítjuk, hogyan kell szelektíven szemetet gyűjteni, és azt is bemutatjuk, hogyan és mit lehet újrahasznosítani otthoni körülmények között – avatott be a részletekbe Keszler Mária, a Kőrösmezői 1. Számú Általános Iskola tanára, kőrösmezői projektkoordinátor, akitől azt is megtudhattuk, hogy ezúttal sok érdekes dolgot is készítettek a gyerekekkel: perselyt konzervdobozból, a Répa című mesének a szereplőit egyszer használatos műanyag kanálból, Szakáll kapitányt pedig a konyhai papírtörlő belső hengeréből. Sőt egy mutáns halat is készítettek azokból a PET-palackokból, amelyeket a Fekete-Tiszából halásztak ki korábban a tanulókkal.

A projekt ukrajnai képviselője úgyszintén elmondta, hogy minden tanévvel újabb, magasabb szintre kerülnek tanítványaival. Idén a Tisza élővilágának emléknapján úgy gondolták, hogy egy érdekesebb, Tisza-védelmi órát tartanak. A negyedik osztályosokkal arról beszélgettek, hogy milyen védett növényeket, halakat, bogarakat lehet találni a Tisza mentén. Szó volt a tiszafáról, amelyet már nagyon ritkán lehet találni a Tisza partján, a pisztrángról, amely még előfordul a Fekete-Tisza vizeiben, s a tiszavirágként elhíresült kérészről, illetve az egyedülálló természeti látványosságról, a tiszavirágzásról. Az utóbbi sajnos Kárpátalján már nem megfigyelhető, ha látni szeretnénk, Magyarországra, Szerbiába vagy Romániába kell utaznunk.

Ezután vendégségbe hívták az első osztályosokat, akik meghallgatták a tapasztaltabbakat, hogyan kell szelektíven gyűjteni, mit lehet mostanában látni, s kihalászni a Tiszából. Döbbenten hallgatták, hogy a felelőtlen emberek fogkefét, villanykörtét, de még autót is dobnak a folyóba. Ezt a Tisza-parti szemle során látták a gyerekek, majd Szelektíven gyűjtsd! játékot játszottak a tanulók. A negyedikesek átadták a stafétát az elsősöknek és PET-kalózokká avatták őket: kaptak egy szimbolikus, saját kezűleg készített karkötőt és kifestőket. Minkét osztály tanulói kaptak emlékbe pisztrángot, tiszafát és tiszavirágot ábrázoló könyvjelzőket.

Végül a Tisza élővilágának emléknapja alkalmából a negyedikesek kilátogattak a Fekete-Tisza partjára, az 5 ország 1 folyó projekt keretében örökbe fogadott partszakaszra.

Rehó Viktória