A KSZU eltörölte a nyugdíjas tanárokra vonatkozó diszkriminatív szabályt

2023. február 16., 10:27 , 1146. szám

Ukrajna Alkotmánybírósága (KSZU) az Alkotmánnyal összeegyeztethetetlennek ismerte el A teljes általános középfokú oktatásról szóló törvény azon normáját, mely szerint a nyugdíjas pedagógusok kizárólag munkaszerződés alapján foglalkoztathatók. A testület most hatályon kívül helyezte ezt a rendelkezést – jelentette a korrespondent.net a KSZU sajtószolgálata nyomán.

A vitatott norma szerint az állami és önkormányzati fenntartású általános középfokú oktatási intézmények nyugdíjkorhatárt elért, öregségi nyugdíjban részesülő pedagógusai egytől három évig terjedő időtartamra kötött munkaszerződés alapján foglalkoztathatók.

„Ez az előírás a pedagógiai dolgozók két kategóriára való felosztásához vezetett, és megteremtette a feltételeit a diszkriminatív megközelítésnek egyikük vonatkozásában, mégpedig egyenlőtlen helyzetbe hozta azokat a pedagógusokat, akik elérték a nyugdíjkorhatárt és nyugdíjban részesülnek” – áll a közleményben.

A KSZU a fentiek alapján kimondta, hogy A teljes általános középfokú oktatásról szóló törvény 22. cikkelye második pontjának harmadik bekezdése nem felel meg Ukrajna Alkotmányának.

(hk/korrespondent.net)