Betilthatják az egyszer használatos műanyag edényeket

2023. február 17., 11:28 , 1146. szám

A Legfelső Tanács a tervek szerint napirendjére tűzi a műanyag termékek – eldobható edények, mininyársak, fültisztító pálcikák, élelmiszer-tároló edények – betiltásáról szóló törvényjavaslatot. A szabálysértőket akár 170 000 hrivnya pénzbírsággal is sújthatják – írja a korrespondent.net.

A Mount Everesten és a Fekete-tengerben

A törvényjavaslat vitájára a természeti környezetet veszélyeztető műanyag elleni küzdelem jegyében kerül sor. Találtak már mikroműanyagot – vagy más néven mikroplasztikot – a Mount Everesten és az óceánokban, a szárazföldek és a vizek élőlényeinek szervezetében egyaránt.

Az Európai Unió országaiban már 2021-ben életbe lépett az egyszer használatos műanyag edények gyártásának és értékesítésének tilalma. A tagállamok még 2019-ben megállapodtak arról, hogy betiltják a műanyag edényeket az európai strandok hatalmas szennyezettsége miatt. Ennek az irányelvnek a nemzeti jogba történő átültetésére két évet adtak. A dokumentum szerint 2029-ig biztosítani kell a használt műanyag palackok 90%-ának begyűjtését; 2025-re 25%-uknak újrahasznosított alapanyagból kell készülnie, 2030-ra pedig a 30%-uknak.

Ukrajnában eredetileg egy évvel ezelőtt szándékoztak napirendre tűzni az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvénytervezetet, de Oroszország teljes körű inváziója közbeszólt. Ezért a parlamenti képviselők csak most veszik elő a műanyag termékek környezetre gyakorolt negatív hatásának megelőzésére és csökkentésére irányuló intézkedésekről szóló 6077. számú törvényjavaslatot.

A javaslathoz fűzött indoklás szerint a dokumentum elfogadására a környezetre és az emberi egészségre veszélyt jelentő műanyaghulladék keletkezésének és felhalmozódásának, többek között az egyszer használatos műanyag termékek használatának csökkentése miatt van szükség. A műanyaghulladék képződésével és felhalmozódásával kapcsolatos helyzetet Ukrajnában a dokumentum benyújtói kritikusnak nevezik.

A szerzők egyben aggodalmukat fejezték ki az újrafelhasznált egyszer használatos műanyagok hatása miatt. Kiderült, hogy az eldobható edények ismételt használatával mérgező, rákkeltő anyagok szabadulnak fel, amelyek befolyásolják az ember légzési, reproduktív és idegrendszeri funkcióit. Az egyszer használatos műanyag termékek másodlagos feldolgozása nem történik meg, és bomlástermékeik szinte teljes egészében a környezetbe kerülnek. Így például a Fekete-tengert szennyező anyagok 68%-a műanyag, amely a fő ökológiai fenyegetést jelenti a tengeri állatvilág számára.

Az oxo-biológiailag lebomló műanyagok szintén aggodalomra adnak okot. Nem komposztálhatók, és lebomláskor mikroműanyag képződik. Napjainkban a légkörben, a vizekben és a talajban is kimutatják a mikroműanyag részecskéket, amelyek káros hatással vannak a környezetre, ezen keresztül pedig az ivóvízzel, megevett hallal, zöldséggel és egyéb élelmiszerekkel együtt mikroműanyagot fogyasztó emberre is.

„Fontos, hogy Ukrajna továbbra is kövesse a modern európai trendeket és hajtsa végre az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904-es EU-irányelv rendelkezéseit. Az EU-országok területükön már tiltásokat vezettek be az ilyen termékek forgalmazására. Emellett jelenleg is zajlik egy globális szintű egyezmény kidolgozása, így nem csak az európai kontinens fogja ezt az utat követni. Ukrajna is részt vesz egy ilyen egyezmény kidolgozásában” – mondta Jevhenyij Fedorenko, a környezetvédelmi és természeti erőforrások miniszterének helyettese.

Ösztönzők és bírságok

Amint arról a kormányzati portál beszámolt, a törvényjavaslat megtiltja az olyan egyszer használatos műanyag termékek gyártását, Ukrajna vámterületére történő behozatalát, forgalomba hozatalát és terjesztését az ország területén, mint a fültisztító pálcikák, szívószálak, eldobható edények, élelmiszer-tároló edények stb. A tilalom minden oxo-lebomló műanyagból készült termékre is vonatkozik. A kivételek közé tartoznak, amelyekre alternatívák hiányában még nem vonatkoznak a korlátozások, a biológiailag lebomló műanyagból készült edények és a polimer bevonatú cellulózból készült poharak, vagy az úgynevezett „papírpoharak”.

Lényeges körülmény: az ilyen termékek Ukrajna területén való forgalmazásának és terjesztésének betiltásáról van szó. Az exportra történő termelésüket ugyanakkor engedélyeznék.

Emellett kötelező európai címkézést vezetnek be a műanyagot tartalmazó, de korlátozás alá még nem eső egyszer használatos termékekre. Ez vonatkozik például a nedves törlőkendőkre, a női higiéniai termékekre, a pelenkákra, a füstszűrővel ellátott dohánytermékekre stb. Az ilyen címkézés tájékoztatja a fogyasztót a műanyag jelenlétéről a termékben, annak környezetre gyakorolt hatásáról, valamint a hulladékkezelés környezetvédelmi szempontból biztonságos módjairól.

A törvény arra ösztönözné a fogyasztókat, hogy váltsanak újra felhasználható alternatívákra. Például, hogy a kiskereskedelmi és élelmiszerüzletek legalább 10%-os kedvezményt nyújtsanak, ha a fogyasztó a saját újrafelhasználható tárolóedényében vesz ételt vagy italt. A tevékenységüket az ökológiai újrafelhasználható alternatívák előállítására átállító vállalkozókat pedig megfizethető 5–9%-os hitelekkel fogja ösztönözni az állam.

A törvényjavaslat jelentős pénzbírságokat róna ki az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó tilalmak megszegőire. Tiltott termékek forgalomba hozataláért a piacon 17 000 és 51 000 hrivnya közötti bírság lenne kiszabható. Egy éven belül megismételt jogsértés esetén 85 000 hr és 170 000 hr közötti összeget kellene kifizetni.

Emlékeztetünk rá, hogy 2023. január 1-től tilalom lépett életbe a jég, az ömlesztett termékek, a hús és a friss hal elsődleges csomagolására használt ultravékony műanyag zacskók használatára. Mostantól ezeket és más termékeket csak biológiailag lebomló vagy papírzacskókba lehet csomagolni.

A Legfelső Tanács még 2021 júniusában elfogadta A műanyag zacskók Ukrajna területén történő forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló törvényt a környezet védelme érdekében. Bevezetése három szakaszban történt: az első 2021. december 10-től elrendelte az 50 mikrométer alatti vastagságú ultravékony műanyag zacskók után fizetendő díjat (általában ezekbe pakoljuk a zöldségeket és egyéb termékeket a szupermarketekben); a második 2022. március 10-től betiltotta az ultravékony zacskókat; a harmadik 2023. január 1-től a biológiailag lebomló és a papírzacskók kivételével minden zacskót betiltott.

Megjegyzendő, hogy a tilalom nem terjed ki minden polietilénre. Nem vonatkozik a korlátozás azoknak a tasakoknak az értékesítésére és felhasználására, amelyeket általában a szupermarketek pénztárainál lehet megvenni, hogy bepakoljuk, amit vásároltunk, valamint a műanyag kesztyűkre, a szemeteszsákokra és a kutyák utáni takarításhoz használt zacskókra.

(pszv/korrespondent.net)