Magyarországi támogatások jutottak célba Lemberg megyében és Kárpátalján

2023. február 18., 15:13 , 1147. szám

Értékes adományokkal megpakolt busszal érkezett Mártha Mihály Tibor, Fényeslitke polgármestere, Rezes József, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) igazgatója, továbbá Magyarország Ungvári Főkonzulátusának munkatársai Kárpátalja és Lemberg megye több településére.

Első útjuk a Lemberg megyei Tuholka településre vezetett. Az ottani iskola korábban jelezte, hogy szüksége lenne egy nagy teljesítményű húsdarálóra, mert az övék korábban tönkrement. A fényeslitkei felajánlásnak köszönhetően most megérkezett ez az eszköz, hogy a középiskolában tanuló 146 diák, az intézményben tartózkodó 10 menekült és 12 óvodás gyermek ellátását biztosítani tudják.

Emellett több zsák burgonyát, három láda almát és több száz tojást is kapott az iskola konyhája. A középiskolát mindemellett nagy értékű aggregátorral is megajándékozták, melynek köszönhetően az áramellátás és az internet-hozzáférés is biztosított lesz az épületben.

„Iskolánk értékes és hasznos ajándékokat kapott. A generátor segítségével folyamatosan biztosítani tudjuk az áramellátást az osztálytermekben, aminek köszönhetően bármilyen körülmények között tovább folytatódhat az oktatás. Emellett külön köszönetet szeretnék mondani a húsdarálóért, amit kaptunk, hiszen a miénk elromlott, és az intézmény nehéz anyagi helyzete miatt körülményes egy új beszerzése. Roppant hálásak vagyunk az értékes segítségért” – fogalmazott Hanna Cib, a Tuholkai Középiskola igazgatója.

Magyarország már nem először támogatja Tuholka települést, hiszen már az elmúlt években is juttattak el a településre humanitárius segélyeket, valamint az ott elszállásolt belső-ukrajnai menekülteket is támogatták.

A Kárpátokon túli területeken nem csupán a háború kirobbanását követően, hanem már korábban is jelen voltak a magyarországi támogatók. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Tuholka településen 2015–2016-ban sikerült felépíteni a görögkatolikus paplakot, amely amellett, hogy otthont biztosít a helyi lelkésznek és családjának, a hittanórák és a vasárnapi iskola lebonyolítására is alkalmas.

Sajnos tavaly márciusban a tetőszerkezetben keletkezett tűz miatt megrongálódott a helyiség, azonban a magyar partnerek segítségükről biztosították a lelkészt.

„Magyarország számára nagyon fontos az együttműködés a Vereckéhez közeli településekkel, Tuholka pedig az első nagyobb település a vereckei emlékműtől keleti irányba levezető úton. Ezért is nagyon fontos nekünk a közösséggel való együttműködés, ami már közel kilencéves múltra tekint vissza” – hangsúlyozta Vida László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja.

A paplakon kívül egy kápolnát is sikerült felépítenie a magyar államnak a Szent Jozafát nevét viselő templom tövében. A kápolna mellett az első világháborúban hősi halált halt katonák emlékét őrzi egy kereszt, melyen négy magyar név is látható. Mártha Mihály Tibor a tuholkai görögkatolikus templomba egy, a máriapócsi Szűzanya szentképéről mintázott képet is hozott ajándékba, mely 90 évvel ezelőtt készült.

„Úgy gondoltuk, fontos, hogy a segélyszállítmányok és eszközök után egy kis lelki erősítést is hozzunk Tuholka községébe” – emelte ki Fényeslitke polgármestere.

Az adományozók Tuholka település mellett Szkole településre is ellátogattak, ahol a KHÖT a fényeslitkei székhelyű East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. jóvoltából egy generátort juttatott el a helyi fogászati klinikára.

„Fontos kiemelnünk, hogy mind a KHÖT, mind a kárpátaljaiak nemcsak Kárpátalján, hanem megyénken túl is igyekszünk segíteni és elvégezni azt a feladatot, amely most, ezekben a nehéz időkben ránk hárult” – mondta Rezes József, a KHÖT igazgatója.

A Lemberg megyei utat követően ellátogattak a Szolyvai Általános Iskolába is, melynek részére egy generátort adtak át a konyhai ellátás akadálytalan működésének biztosítása érdekében, melyet Buhajla József volt ungvári főkonzul révén a Külgazdasági és Külügyminisztérium kelet-európai kapcsolatokért felelős főosztálya ajánlott fel.

Az intézményt folyamatosan támogatják Magyarországról, a korábbi években például a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretén belül teljesen megújult az intézmény óvodai részlege és a konyha is.

„Hálásak vagyunk a magyar partnereinknek, különösen Magyarország Ungvári Főkonzulátusának azért a támogatásért, amelyet a Szolyvai Általános Iskolának nyújtottak, hiszen az iskolában 80, az óvodai részben pedig 50 gyermek tanul. Ezek után pedig biztosítani tudjuk majd számukra a zavartalan oktatást áramszünet idején is” – tudatta Miroszlava Livcs, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője.

A magyarországi segítségnyújtás folyamatos. Nem csupán Kárpátalján, hanem a megyén kívül is igyekeznek jelen lenni a magyar partnerek, hiszen az érdekük az, hogy Ukrajnában ne kelljen sem a családoknak, sem pedig az intézményeknek semmiből hiányt szenvedniük.

TV21 Ungvár/K. K.