Farsangi hagyományőrzés és élő zene a Beregszászi P. Frangepán Katalin Bázisóvodában

2023. február 19., 15:18

A népi játékoké és a zenéé volt a főszerep Beregszászban, a P. Frangepán Katalin Bázisóvodában, ahol farsangi foglalkozást tartottak az intézmény két csoportjának. Az óvoda fő célja a magyar nyelv és néphagyomány újraélesztése és fejlesztése. Feladataihoz tartozik, hogy lehetőséget biztosítson mindazoknak, akik szeretnék elmélyíteni gyermekeik magyar nyelvtudását. Emellett további lehetőséget ad ahhoz, hogy az innovatív módszerek, amelyeket itt alkalmaznak, minden kárpátaljai óvodába eljuthassanak.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az intézmény a Rákóczi-főiskola bázisóvodája, ami azt jelenti, hogy a szakgimnázium és a főiskola óvodapedagógus diákjai itt töltik a gyakorlatukat. „Ennek az óvodának mindig innovatívnak kell lennie, és a legújabb módszereket, jó gyakorlatokat kell átadnia a leendő óvó néniknek, hogy azok vigyék ki a megszerzett tudást az összes többi óvodába. Most egy olyan farsangi mulatságot láthattunk, amelyhez − ilyen világban, amiben élünk – nem kell a szülőket kérni arra, hogy valamilyen maskarát vagy jelmezt készítsenek a gyerekeknek. Mégis a gyerekek élvezték, és a régi hangulatát kapták meg a farsangoknak, illetve tudatában voltak annak, hogy ez egy télűző mulatság. Ez egy módszertani bemutató órának is számíthat, így remélem, hogy számos ilyen új innovatív módszert tudunk a jövőben is kidolgozni, kipróbálni és átadni a kárpátaljai magyar óvodáknak, hogy minden gyerek olyan jól érezze magát, mint azok a gyerekek, akik ma ezen a foglalkozáson részt vettek” – fogalmazott az elnök asszony.

A bázisóvoda rengeteg fejlesztési lehetőséget nyújt az ovisok számára, hiszen amellett, hogy heti rendszerességgel játékosan tanulnak nyelveket is, számos olyan foglalkozást tartanak, amelyek által a gyerekek megismerkedhetnek a népi hagyományokkal és a magyar kultúrával.

„Ez az intézmény egy néphagyományőrző óvoda, és így kértek fel engem, hogy hétről hétre foglalkozzak a gyerekekkel – mondta el Szilágyiné Tóth Gabriella, az intézmény néphagyomány- és játékos foglalkozásainak vezetője. – Már beszéltem nekik arról, hogy most egy farsangi foglalkozásra kerül sor. És ez nem egy előadás, hanem valóban egy foglalkozás volt, úgy, ahogy máskor szoktunk foglalkozni egymás között. Kicsit nehezebb volt a gyerekekkel, mert nagyon feszültek voltak a közönség miatt – máskor sokkal felszabadultabbak −, de igyekeztem, hogy valóban felelevenítsük, hogyan farsangoltak a mi nagyszüleink. Tehát ne az legyen a lényeg, hogy minek vagy kinek öltözünk be, hanem az, hogy mit éltek át az őseink. Szerettem volna, hogy ők is megéljék, átéljék ezeket a szokásokat. A foglalkozáson bemutattuk, hogy az őseink milyen finomságokkal gazdagították a farsangi időszakot, bátorítottam őket, hogy viccelődjenek egymással, figyeljék meg egymást, hogyan táncolnak, énekelnek. Úgy láttam, hogy élvezték, örültek ennek az alkalomnak, és további öröm volt, hogy a Kokas Banda is fellépett a rendezvényen, akiknek a hangszereit a gyerekek ki is próbálhatták” – foglalta össze a hagyományőrző.

A foglalkozást a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola munkatársai és a Kokas Banda zenészei is segítették.

Kokas Erzsébet, a Kokas Banda tagja, népdalénekes, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola oktatója azt mondta el, hogy a zenekar életében az egyik legfontosabb foglalkozás a gyermekekkel való törődés. „Édesapám is úgy szedett össze minket, hogy legelőször az óvodákat jártuk végig, és így próbáltuk meg a kis magokat kinevelni. Azok a fiúk és lányok, akik most a zenekarban muzsikálnak, azok mind ilyen ovis foglalkozásokból kerültek ki. Nagyon örülök, hogy együtt tudjuk ezt folytatni, és a mai alkalom egy teljesen más típusú foglalkozással ismertetett meg bennünket. Ezek a játékok mindannyiunk szívében ott vannak, és ezt megpróbáljuk kicsalni a kicsikből is, az élő zenének a varázsa pedig ezt még magasabb szintre emeli” − nyilatkozta.

Jelenleg a beregszászi bázisóvodában 6 csoportban 133 gyermekkel foglalkoznak, ezért a farsang náluk egy teljes hétig tart, hisz korcsoportonként más-más napokon kergetik el az ovisokkal a telet.

TV21 Ungvár/Dankai Péter