Tisztújító közgyűlések a KMKSZ-alapszervezetekben

2023. február 21., 08:45 , 1147. szám

A Beregszászi járásban Beregújfalu, Nagybereg, Mezőgecse, Tiszacsoma, Mezővári, Csonkapapi és Hetyen KMKSZ-alapszervezeteiben tartottak tisztújító közgyűléseket az elmúlt hét végén. Mind a hét községben szép számban összegyűlt a tagság, ahol a tisztújítás mellett aktuális és helyi ügyeket is megvitattak.

Beregújfaluban Tóth Bertalan alapszervezeti elnöknek szavazott bizalmat újabb három évre a tagság. Az elnök beszámolójában az alapszervezet elmúlt évi tevékenységéről, illetve földprivatizációval kapcsolatos kérdésekről beszélt. A tagok ez utóbbi kérdést részletesen megvitatták.

Nagyberegen Vass Bertalan alapszervezeti elnök beszámolójában a tagság szervezésének nehézségeiről beszélt. A közgyűlés újabb három évre Vass Bertalant választotta a KMKSZ Nagyberegi Alapszervezetének elnökévé.

Sokan voltak a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének közgyűlésén, ahol Rácz János alapszervezeti elnök szervezetük működésének megerősítésével kapcsolatos terveit vázolta. Rácz Jánost újabb három évre megválasztotta a közgyűlés a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnökévé.

Mezőgecsében Popovics Katalint a közgyűlés újra megerősítette tisztségében, az elnök asszony beszámolójában a háború okozta nehézségeket elemezte.

Mezőváriban Barta Gábor alapszervezeti elnök online vett részt a tisztújító közgyűlésen, tartalmas beszámolójában az elmúlt három év tevékenységéről, rendezvényeikről beszélt. Az alapszervezeti elnököt távollétében is újraválasztották, valamint a kialakult helyzet miatt megválasztották Márkus Juliannát ügyvezető elnökké.

Hetyenben Kovács Etella alapszervezeti elnök beszámolt az alapszervezetben az elmúlt három évben történtekről. A tisztújítás során újra Kovács Etella elnök asszonynak szavazott bizalmat a tagság.

Nagyon színes és tartalmas beszámolóval, kivetítővel, fotókkal mutatta be Sütő Gábor alapszervezeti elnök a KMKSZ Csonkapapi Alapszervezetének tevékenységét, amit jelentősen megnehezített az utóbbi időben a háborús helyzet. Az elnököt a tagság egyhangúlag újraválasztotta.

Valamennyi közgyűlésen jelen volt Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, aki a KMKSZ tevékenységének fontosságát, szervező munkáját vázolta, rámutatva, hogy a jelenlegi helyzetben mennyire fontos a szervezet működése a kárpátaljai magyar közösség számára, kiemelte a közös fellépés, a magyarságtudat fenntartása és az anyaországgal kiépített kapcsolatok területén elért eredményeket. Sin József beszélt a megyei és a járási KMKSZ-frakciók munkájáról és az országban tapasztalható folyamatokról, majd válaszolt a tagok kérdéseire.

Badó Zsolt

 

* * *

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetében több alapszervezet is megtartotta tisztújító közgyűlését február 19-én.

A Gyertyánligeti Alapszervezet szép számban megjelent tagsága tisztújító közgyűlését a közösségi házban tartotta meg. A gyűlés kezdete előtt egyperces csenddel emlékeztek Eiben Évára, az alapszervezet nemrég elhunyt elnökére.  Ezt követően Dudás Teréz számolt be az alapszervezet pénzügyi helyzetéről, majd bejelentette lemondását eddigi tisztségéről. Megköszönve eddigi tevékenységét, lemondását elfogadták. A tisztújítás során a tagság egyöntetű szavazással választotta meg elnökét Eiben István személyében, illetve az ő javaslatát elfogadva alelnöki tisztséggel bízta meg Kamarás Lászlót. Az új elnök a bizalmat megköszönve hangsúlyozta, hogy a közösség meg- és fenntartása az egész közösség feladata.

A következő közgyűlésre Nagybocskón, a katolikus plébánia osztálytermében került sor. Illés Éva elnök asszony beszámolóját követően került sor a tisztújításra. A megjelent tagság a következő három évre ismételten Illés Évának szavazott bizalmat.

Aknaszlatinán a szépen felújított középiskola aulájában került sor a tisztújító közgyűlésre. A gyűlést Kocserha János levezető elnök nyitotta meg, majd átadta a szót Szedlák Gyulának, az alapszervezet elnökének. Az elnök beszámolójában utalva a kialakult helyzetre elmondta, hogy minden nehézség ellenére a hagyományos rendezvényeket – ha szerényebb formában is – sikerült megtartani. Majd arra hivatkozva, hogy 18 éve áll az alapszervezet élén, felajánlotta lemondását. A jelelévők ezt nem fogadták el és újraválasztották. Benedek Imre felszólalásában arra hívta fel az újraválasztott elnök figyelmét, hogy a következő három évet arra is használja fel, hogy kineveljen egy olyan utódot, akire tiszta lelkiismerettel rábízhatja majd a szervezet vezetését. Kocserha János tolmácsolta a jelenlevőknek a kistérség polgármesterének, Jovdij Vaszilnak az üdvözletét. Szólt azokról a fejlesztésekről, amelyek a kistérségben az elmúlt időszakban történtek, és arra kérte a jelenlévőket, hogy éljenek a megújult szolgáltatásokkal.

A közgyűlések munkájában részt vett Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke is, aki ismertetve az aktuális helyzetet felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkban még inkább, mint eddig, szükségünk van egymás támogatására: „Ezt a nehéz helyzetet egymásba kapaszkodva igyekezzünk át- és túlélni” – fogalmazott az elnök.