Az idegenvezetők világnapját ünnepelték a Rákóczi-főiskolán

2023. február 22., 17:46 , 1148. szám

1985 óta számos országban megünneplik az idegenvezetők világnapját: az idegenvezetők honfitársaik számára ellenszolgáltatás nélkül bemutatják a vidéküket, azért, hogy szülőföldjük értékeit, érdekességeit még jobban megismerjék. Ennek szellemében tartottak interaktív városnézést a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi és Turizmus Tanszékének hallgatói is, amelyre beregszászi és mezőkaszonyi iskolásokat hívtak meg.

Sass Enikő, a Rákóczi-főiskola Földtudományi és Turizmus Tanszékének docense elmondta, hogy már 6. alkalommal csatlakoztak ehhez a világnaphoz. „Idén a gyerekekre helyeztük a hangsúlyt, így a mai nap folyamán 100 tanulót mozgatunk meg, 3 különböző iskolából: a Beregszász Bethlen Gábor, a Beregszászi Platán és a Mezőkaszonyi Arany János Líceumból érkeztek hozzánk a gyerekek. Magyar és ukrán nyelven zajlott az idegenvezetés, amire a diákjaink alaposan felkészültek, ugyanis az előző évben idegenvezetést is tanultak, illetve részt vettek egy ezzel kapcsolatos szakmai gyakorlaton is. Ma ennek a szakmai gyakorlatnak a városi idegenvezetés részét gyakorolták. Ez számukra nagyon hasznos, hiszen megtapasztalják, hogyan kell »élesben« az emberekhez, gyerekekhez viszonyulni. Mivel a gyerekeket nagyon nehéz »megfogni« ilyen szempontból, ezért számukra egy különleges alkalmat készítettünk elő, interaktív idegenvezetést. Ez azt jelenti, hogy használniuk kellett pl. a mobilkészülékeiket. Készítettünk egy térképet, amely alapján haladniuk kell a városon belül, a hallgatóink pedig 10 megállóponton várták őket. Ezeken a pontokon 3-4 perces tájékoztatót, információs beszámolót nyújtottak számukra Beregszász különböző tereiről, épületeiről. Ezt követően pedig felmérték, hogy mennyire figyeltek, így kérdéseket tettek fel nekik az elhangzottakról.  Emellett egy Messenger-csoportot is létrehoztunk, ahová beküldték a válaszaikat. Akik a leggyorsabban válaszoltak, és akik a legjobb választ adták, azok mindig kisebb ajándékokat kaptak, csokoládét stb. Ezenkívül minden egyes objektumnál volt egy aktív feladat is, amikor valamilyen ügyességi feladatot kellett teljesíteniük a gyerekeknek. Amikor a városban végigjárták a 10 megállópontot, azt követően a Rákóczi-főiskolán belül is volt két helyszín, a Polónyi Katalin Textil- és Szőttesmúzeum, illetve a Barkáts Jenőről elnevezett Ásvány- és Kőzettár, amelyeket bemutattunk nekik” – összegezte a nap eseményeit a főiskolai docens.  

A részt vevő fiatalok ügyességi és logikai feladatokat is kaptak, de természetesen nem maradhatott el a játék sem.

„Egy interaktív városnézés attól lesz interaktív, hogy bevonjuk a jelenlévőket a történésekbe. Azon kívül, hogy elmondjuk nekik az adott objektum történetét, illetve az évszámokat, számukra attól lesz érdekes, ha ők maguk is átélhetik, mélyebben megismerhetik az attrakciókat, illetve részt vehetnek az interaktív feladatokban” – mondta Tóbiás Viktória, a Rákóczi-főiskola turizmus és angol szakos hallgatója. 

Első csoportként a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum diákjait vezették körbe Beregszász központi részén.

„Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek, mivel azt szeretnénk, hogy a diákjaink is minél jobban megismerjék Beregszász városát, és tájékozottak legyenek ebben is, így kaptunk az alkalmon és azonnal elfogadtuk a meghívást” – nyilatkozta Ködöböcz Györgyi, az intézmény 6. osztályos tanulóinak osztályfőnöke.

Az elmúlt években Kárpátalján egyre nagyobb szerepet kapott a turizmus, amelynek elengedhetetlen szereplői az idegenvezetők is. Gyakran ők azok, akikkel egyedüliként lépnek kapcsolatba a vidékünkre érkezők, ezért fontos, hogy az objektív tudásanyag mellett az idegenvezetők rendelkezzenek megfelelő nyelvtudással is, hogy minél pozitívabbak legyenek az itt szerzett élmények a turisták számára.

Ezzel kapcsolatban Sass Enikő hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a nyelvismeret, nálunk, Kárpátalján elsősorban az ukrán és a magyar nyelv tudása. „Ezek alapvető fontosságúak – tette hozzá. – Különösen azok számára nélkülözhetetlen, akik a turizmusban szeretnének elhelyezkedni idehaza. Viszont ha nemzetközi vendégek érkezésére is számítunk, akkor pedig az angol nyelvnek a tudását is előtérbe kell helyezni. Abban az esetben pedig, ha a diákjaink a későbbiekben külföldön szeretnének elhelyezkedni, akkor a német nyelvre is nagyon nagy szükségük lesz. Amikor munkára jelentkeznek, akkor legalább két idegen nyelv tudását várja el tőlük a munkáltató” – magyarázta.

A szaknyelvi ismeretek elsajátítása tehát nagyon fontos az idegenvezetők számára, amelyhez minden lehetőséget megkapnak a főiskola nyelvi és turisztikai képzési programjainak segítségével.

TV21 Ungvár/Dankai Péter