Felolvasómaraton a Dayka-középiskolában az anyanyelv nemzetközi napján

2023. február 22., 16:51 , 1148. szám

Az UNESCO 1999-ben nyilvánította február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává, amelyet 2000 óta minden évben különféle rendezvényekkel ünnepelnek meg szerte a világban. Ungváron a Dayka Gábor-középiskolában hagyományaiknak megfelelően felolvasómaratont szerveztek, amelyet idén Petőfi Sándor születése 200. évfordulójának szenteltek.

„A mi iskolánkban az anyanyelv napjának már hagyománya van – mondta Kulin Judit, az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola igazgatója. – Már hosszú évek óta, minden évben ezen a napon csatlakozunk egy erdélyi kezdeményezéshez, amely egy felolvasómaratont jelent, s az adott évben a jubileumát ünneplő költő műveiből olvasunk fel. Ebben az évben is ezt a hagyományt követjük. A programban minden korosztály részt vesz a 3.-osoktól egészen a 11. osztályosokig. Az idén Petőfi Sándor verseit olvastuk folyamatosan, reggel fél 9-től délután fél 3-ig.”

Kulin Judit, az intézmény igazgatója szívügyének tekinti a felolvasómaratont, és egy rendkívüli Petőfi-kötettel érkezett a rendezvényre.

„Én minden évben részt veszek a felolvasómaratonon, szívügyemnek tartom, mert valahogyan meg kell szerettetni a mai gyerekekkel azt, hogy olvasni jó és érdekes. Szóval idén is készültem, és büszke vagyok arra, hogy nálunk otthon a polcon van egy ilyen Petőfi-kötet, amely 1889-ben lett kiadva. Ezzel érkeztem az olvasásra, és ebből olvastam fel, hogy valóban mi is az a költészet. Ahogyan a költő is mondta: mindenkihez, még a mezítlábasokhoz is el kell, hogy érjen” – fogalmazott Kulin Judit.

A több órás felolvasómaratonra az intézmény szinte minden tanulója jelentkezett. Ki a kedvenc versét, ki a kedvenc versrészletét olvasta fel. Szimkovics Ádám 7. osztályos tanuló, aki Petőfi János vitéz című művéből olvasott fel részletet, elmondta, számára az anyanyelv egyfajta hungaricum, amit mindenképpen meg kell őrizni. „Nagyon érdekes Petőfi műve, és szerintem nagyon sok ember magára ismerhet ebben a történetben, mert szinte minden benne van, ez az egyik kedvenc művem” – tette hozzá.

Havrilec Angelina 8. osztályos diák Petőfi Föltámadott a tenger című művét olvasta fel. Elmondása szerint azért választotta ezt, mert Petőfi ebben a versben fejezi ki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kezdeti eseményeit.

Az iskolában már a költészet napjára készülnek, amelyet szintén a Petőfi-jubileumnak szentelnek.

Szatmári Kótyuk Mária magyarnyelv- és irodalomtanár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy április 11-én a magyar költészet napja alkalmából szintén Petőfi Sándorra emlékezvén szavalóversenyt fognak rendezni Petőfi verseiből. „A 3. osztályosoktól kezdve a gyerekek a kedvenc verseikkel készülhetnek erre az alkalomra. Reméljük, hogy nagy sikere lesz. A gyerekek otthonaiban eléggé kevés a Petőfi-kötet, ezért úgy gondoltuk, hogy az iskolától ajándékként Petőfi-versesköteteket fognak kapni a gyerekek, hogy ismerkedjenek meg vele, és gyakrabban olvasgassák ezeket a verseket. Sok ukrán anyanyelvű tanulónk van, viszont azt vettük észre, hogy a gyerekek körében nagyon népszerű Petőfi, és szeretik a verseit. Így reméljük, hogy még inkább fogják szeretni” – mondta.

Az olvasómaraton résztvevői névre szóló könyvjelzőket kaptak emlékbe.                    

TV21 Ungvár/dp