A Pénzügyminisztérium a nyugdíjasok ellenőrzését tervezi

2023. február 23., 18:40 , 1147. szám

Egyesek nyugdíj nélkül maradhatnak, vagy elveszíthetik juttatásuk egy részét: a Pénzügyminisztérium totális felülvizsgálatra készül, a nyugdíjasok jogosultságát számos nyilvántartás alapján ellenőrzik majd – adta hírül minap a korrespondent.net.

A minisztérium célkeresztjében

A Pénzügyminisztérium már kidolgozta A nyugdíjkifizetések és az élethosszig tartó havi juttatás igazolása módszertanának jóváhagyásáról szóló rendelettervezetet. Úgy tudni, a dokumentum még nem lépett hatályba, de közzétették a tervezetet az Ukrán Szakszervezetek Szövetségének honlapján.

A korrespondent.net úgy értesült, hogy az ellenőrzés három szakaszból áll majd:

– ellenőrzik a nyugdíjasok személyes adataira vonatkozó információcsere követelményeinek való megfelelést;

– ellenőrzik a nyugdíjasokra vonatkozó személyes adatok hitelességét;

– ellenőrzik a nyugdíjak és az élethosszig tartó havi juttatások megítélésének jogszerűségét.

A Nyugdíjalap (PFU) birtokában lévő adatokat összevetik más forrásokkal, amelyek szintén rendelkeznek információkkal a nyugdíjra jogosultakról.

A következő adatokat szándékoznak összevetni:

– a jogosult és/vagy törvényes képviselőjének halálára vonatkozó információkat – az anyakönyvi nyilvántartás adataival;

– a jogosult rokkantsági csoportját, fogyatékossági kategóriáját, az időtartamot, amelyre a rokkantságot megállapították – a rokkantsági problémák központosított adatbankjának adataival;

– a jogosult állandó külföldi tartózkodási helyét vagy a végleges külföldi letelepedésről szóló határozatot, esetleg az állandó lakóhelyre Ukrajnába való visszatérésre vonatkozó döntést – az Egységes Állami Demográfiai Nyilvántartás adataival.

Ha az ellenőrzés szabálysértést vagy ellentmondást tár fel az adatokban, akkor a nyugdíj folyósítását leállíthatják, esetleg kötelezhetik a nyugdíjast a számára jogtalanul kiutalt összeg visszatérítésére.

Szigorú ellenőrzés

Érdekes kérdés a nyugdíjas külföldi tartózkodása. Mint ismeretes, nyugdíjasok ezrei váltak menekültté a világ különböző országaiban, néhányan már egy éve külföldön élnek.

„Formálisan a Nyugdíjalap nem tehet különbséget aszerint, hogy az ember hol él. Ha Ukrajnában szerzett nyugdíjat, nem foszthatják meg ettől a kifizetéstől. Nem zárom ki, hogy egy ilyen vizsgálat azoknak az eseteknek a kiszűrését célozza majd, amikor egy személy egyszerre kap ukrán és orosz nyugdíjat, valamint amikor az ideiglenesen megszállt területen élő ukránok orosz nyugdíjra regisztráltak” – mondta el Oleh Penzin, a Gazdasági Vitaklub vezetője a médiának.

Ismeretes, hogy már tavaly áprilisban szóba került az igazolás és a nyugdíjfolyósítás feltételeinek szigorítása. Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter az ukrán televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában elmondta, hogy a Nyugdíjalap hiánya ellenére sem tervezik a lakosság szociális kifizetéseinek csökkentését, viszont a jogosultak szigorúbb ellenőrzése várható. A tárcavezető már akkor a juttatásban részesülők számának csökkenését jósolta.

Hogyan ne maradjunk nyugdíj nélkül az igazolás során?

Szerhij Korobkin nyugdíjellátási szakértő még az új határozat megjelenése előtt beszélt a nyugdíjigazolás kérdéséről. Mint rámutatott, a törvények számos olyan rendelkezést tartalmaznak, amelyek alapján a nyugdíj csökkenthető vagy akár teljesen leállítható a folyósítása.

Így például a nyugdíj megállapítása során az igénylőnek alá kell írnia egy emlékeztetőt. Az újsütetű nyugdíjas az emlékeztető aláírásával vállalja, hogy tíz napon belül értesíti a Nyugdíjalap területi szerveit a nyugdíj mértékének változását vagy folyósítását érintő körülményekről.

Egyben be kell nyújtani azokat a dokumentumokat, amelyek megerősítik:

– a munkavállalást, a munkahelyről való elbocsátást, az egyéni vállalkozóként való nyilvántartásba vételt vagy a nyilvántartásból való törlést; a dokumentumot, amely megerősíti, hogy az öregségi nyugdíjban részesülő személy öregségi nyugdíjra jogosító tisztséget tölt be (a nyugdíj folyósítását az ebben a beosztásban eltöltött időre felfüggesztik);

– a 23. életévük betöltéséig a családfenntartó elvesztéséért nyugdíjban részesülő gyermekeknek igazolniuk kell a nappali tagozatos képzés folytatását az általános oktatási intézményekben, valamint a szakképzési és felsőoktatási intézményekben;

– a különleges státusz megszerzését, megváltozását vagy elvesztését (amely bizonyos kedvezményeket, juttatásokhoz való jogot stb. biztosít);

– a lakhely (bejelentés) változását;

– az állandó külföldi tartózkodásra történő kiutazást.

„Sajnos ezt az emlékeztetőt alig olvassa el valaki, holott sok érdekes van benne ezen kívül is” – mondja a szakember.

Gyakran előfordul, hogy csökkentik a nyugdíjat, ha valaki hivatalosan munkába állt, de nem jelentette be a PFU-nak.

„Képzeljük el, hogy az ember nem dolgozónak minősül. A nyugdíját évente kétszer automatikusan újraszámítják. Időről időre a Nyugdíjalap egyeztetést végez, és a nyilvántartási adatok alapján előbb-utóbb kimutatják, hogy az illető elhelyezkedett. Emiatt a nyugdíjat visszaszámfejtik, csökkentik és még az elmúlt időszak utáni túlfizetést is levonják. A túlfizetett összeget elkezdik havonta levonni, ami gyakran kellemetlen meglepetés a nyugdíjas számára” – mondja Korobkin.

Az általánosan kötelező állami nyugdíjbiztosításról szóló törvény 50. cikkelye kimondja, hogy a nyugdíjas visszaélése vagy a biztosító pontatlan adatszolgáltatása miatt túlfizetett nyugdíjösszegeket a nyugdíjas visszafizetheti önként, vagy levonhatják a PFU szerveinek döntése, esetleg bírósági határozat alapján. Ilyenkor általában havonta legfeljebb 20%-ot tartanak vissza a nyugdíjból a túlfizetés miatt jogtalanul folyósított összeg teljes törlesztéséig.

Ugyanezen törvény 49. cikkelye felsorolja, hogy mely esetekben állítható le teljesen a nyugdíj folyósítása:

– ha a nyugdíjat nem hiteles információkat tartalmazó dokumentumok alapján állapították meg;

– a nyugdíjas külföldi letelepedésének teljes idejére, hacsak Ukrajna nemzetközi szerződései másként nem rendelkeznek;

– a nyugdíjas halála esetén;

– ha a nyugdíjas nem veszi fel a megállapított nyugdíját hat egymást követő hónapon keresztül;

– egyéb, a törvények által meghatározott esetekben.

A nyugdíjfolyósítás újraindítása ilyenkor a Nyugdíjalap területi szervének határozata alapján történik a körülmények tisztázását követő tíz napon belül, a feltételek teljesülése esetén.

(pszv/korrespondent.net)