A fogyatékossággal élőknek mindössze 16%-a dolgozik hivatalosan Ukrajnában

2023. február 24., 14:48 , 1147. szám

Ukrajnában a fogyatékossággal élőknek mindössze a 16%-a dolgozik hivatalosan, míg Európában ez az arány meghaladja az 55%-ot – jelentette az Ukrinform a Szociálpolitikai Minisztérium sajtószolgálata nyomán.

„Nem hatékony a megváltozott munkaképességűek létező foglalkoztatási rendszere, amely kvótaelven és büntetőintézkedések rendszerén alapul. E probléma megoldására dolgozták ki az 5344. számú törvénytervezetet a társadalmi befogadás fokozásáról” – mondta Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter.

Jelenleg „közigazgatási gazdasági szankció” van érvényben, amelyet a magánvállalkozásoknak évente kell megfizetniük, ha a fogyatékossággal élők foglalkoztatására vonatkozó kvótát nem teljesítik.

„És már most is sok esetben kijátsszák, megkerülik, nem fizetik be. A munkaadók félnek fogyatékossággal élő embereket alkalmazni, mert nem tudják, hogyan kell ezt csinálni, nincs rendszerszintű támogatás és segítség az ilyen személy beillesztéséhez a kollektívába” – tette hozzá Zsolnovics.

Mint a tárcánál megjegyezték, a probléma megoldása érdekében az 5344. számú törvényjavaslat rendelkezik a pénzbírság eltörléséről és helyette előirányozza a feltétel nélküli célhozzájárulás bevezetését a megváltozott munkaképességűek támogatására, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatására, illetve azoknak a vállalatoknak a fejlesztésére, amelyekben a fogyatékossággal élők aránya meghaladja a foglalkoztatottak 50%-át.

 (hk/ukrinform.ua)