Adományokat adott át a KHÖT és a KárpátHáz

2023. február 25., 14:16 , 1148. szám

Folytatja humanitárius együttműködését a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) és a KárpátHáz Jótékonysági Alapítványa. Az elmúlt hetekben több szállítmányt is közösen juttattak célba Kárpátalján.

A szervezetek képviseletében Rezes József, a KHÖT igazgatója egy nagyobb segélyszállítmányt adott át február 23-án, Ungváron az Ukrán Fegyveres Erők számára, amely tartós élelmiszerek mellett hét tábori kályhát, valamint egy raklapnyi lövészárokgyertyát tartalmazott.

A két szervezet képviselői Tóth Győző, a KárpátHáz igazgatójának vezetésével február 24-én, pénteken pedig Mezőváriba érkeztek a helyi idősek otthonába, ahol a 16 időskorú egyedülállót gondozó intézmény számára egészségügyi eszközöket, tartós élelmiszereket és meleg ruházatot adtak át.

A KárpátHáz jelenleg több mint 80 egyedül maradt nyugdíjast támogat, de keresi annak a lehetőségét, hogy intézményi szinten is segíteni tudjon. Mezőváriban az öregek otthonában jelenleg 8 női és ugyanennyi férfi gondozottal foglalkoznak.

„A KárpátHáz civil szervezet az elmúlt egy évben programjainak egy részét a szociális szféra irányába terelte. Ennek részeként Kárpátalja több településén számos időskorúnak tudunk segítő kezet nyújtani, mindemellett a róluk gondoskodó szervezeteket, intézményeket is igyekszünk támogatni” – mondta a civil szervezet igazgatója, valamint kiemelte: „Nekünk kötelességünk gondoskodni azokról az emberekről, akik időskorukra egyedül maradtak, és remélem, hogy a mostani segítség hasznára válik az mezővári idősek otthonában élő embereknek.”

„Fontos, hogy támogassuk azon intézményeinket, ahol az idősekről gondoskodnak, ezért is hálásak vagyunk a KHÖT és a KárpátHáz felajánlásának” – fejezte ki őszinte háláját Varga Tamás, a település elöljárója.

Az elmúlt időszakban az idősek otthonául szolgáló épület kisebb felújításon esett át, viszont továbbra is megoldásra vár a tetőszerkezet rendbehozatala.

Az intézményt folyamatosan keresik az új lakók fogadásával kapcsolatban, viszont amíg korábban a Beregszászi járás volt a fenntartó, addig a Beregszászi kistérség létrejöttével az önkormányzathoz került át a létesítmény, ezért újabban csak a kistérségből fogadhatnak gondozottakat.

TV21 Ungvár/K. K.