A tulipán hajtatása

2023. február 27., 12:15 , 1147. szám

A tulipán a legnagyobb mennyiségben hajtatott tavaszi hagymás virágunk. Kisebb részt cserepesen, nagyobb részt vágott virágként kerül forgalomba. Az alábbiakban a tulipánhajtatással ismerkedhetünk meg.

Cserepesen elsősorban az igen korai és korai időpontokra (november vége, december, január) hajtatják. Február–márciusban, a tömeges értékesítési szezon indulásától növekszik a vágásra hajtatott tulipánok aránya. Áprilisban, valamint május elején (anyák napja), amikor már a szabadban is nyílik (sőt elnyílik), gyakorlatilag csak vágott tulipánnal találkozunk a piacon. Ennek fő oka, hogy a korai fajták alacsonyak, míg a középkoraiak és a későiek egyre magasabb termetűek. Az alacsony termet és a rövid virágszár a cserepes forgalmazásnál előny (könnyebben szállítható, nem dől meg), viszont vágásra nem alkalmas. Ráadásul az igen korai és korai hajtatásban valamennyi fajta rövidebb szárat hoz a normálisnál.

A tulipánhajtatásra alkalmas hagymák 11-12 cm és e feletti körméretűek, többségüket Hollandiából rendelik. Ezek fő előnye – az egyöntetűség és a széles fajtaválaszték mellett –, hogy tárolásuk szabályozott hőmérsékletű tárolóban történt, ezért bennük a virágdifferenciálódás meghatározott mértéket ért el, a hajtatásuk pontosan programozható. Igen korai és korai hajtatáshoz ezért csak ilyeneket célszerű felhasználni.

Ültetés, a hűtetlen és a 9 fokos hagymák hajtatása

A korai hajtatásokhoz az ültetés szeptember elején kezdődik el. A középkorai, illetve a szokásos hajtatási időpontokra az ültetés általában októberre marad. A kései (hideg-) hajtatáshoz november végéig vagy december elejéig szokás elültetni a hagymákat. Ágyba kiültetve a hagymák csúcsa 4-5 cm mélyre kerüljön. Tősűrűség: 200–300 db/m2.

Cserepes hajtatáshoz 8-10 cm-es cserepekbe 1–3 hagymát ültetünk olyan mélyre, hogy a hagyma felső harmada a talajszint fölött legyen.

Ládás hajtatáskor az ültetési mélység a cserepesével azonos. Az ültetési sűrűség (60 x 40 cm-es ládák esetén) ládánként 90–130 hagyma. Az ültetési sűrűség alsó határértéke a korai, a felső érték a késői hajtatásra vonatkozik. Korai hajtatáskor ugyanis nagy hagymákat (11-12 cm-es körméret) kell használni, és ezekből értelemszerűen kevesebb fér el a ládákban, mint a kései időpontra hajtatott kisebb hagymákból.

Hajtatás, kivirágoztatás

Az elvermelt vagy ágyba elültetett hagymák hajtatását, kivirágoztatását – a vermelt anyag növényházba hordása és a cserepekről a vermelőközeg letisztogatása után – a kívánt virágzás előtt 3–6 héttel indítsuk.

Az igen korai és korai időpontok hőmérsékletigénye kezdetben 20–23 °C. A megnyújtó etiolálás a kezdeti magas hőmérsékleten (kb. 22-23 °C-on, feketefólia-takarással, sötétben tartással) akkor nélkülözhetetlen a korai hajtatásoknál, ha a nedves hűtés során a gyökereztetéssel együtt járó megnyúlás előkészítése alatt sem (lesz) kellő mértékű a hajtás megnyúlása. Január elejéig lehet ez szükséges olyankor, amikor késedelem miatt vagy bármilyen egyéb okból a hajtásmegnyúlás, illetve ennek gyorsítása a cél.

A szokásos hajtatáshoz 16–18 °C-os hőmérséklet szükséges, amit a virágbimbók megjelenése és a virágszár megnyúlása után (kb. 3 hét múlva) 14–16 °C-ra csökkentünk, egészen a kivirágzásig.

A késői hajtatáshoz (február végi indítással) 8–10 °C-os indítási hőmérséklet is elég, mivel ilyenkor a növények már kényszernyugalomban vannak, maguktól is hajtani kezdenek.

Az 5 fokos és a 2 fokos hagymák hajtatása

Az 5 fokos, illetve a 2 fokos hagymákat a kívánt virágzás előtt 6–8 héttel kell elültetni. Az ültetésük előtt az aljukról lefejtjük a rákeményedett buroklevelet. A hagymákat óvatosan és sekélyen a jó porhanyós talaj felszínére nyomkodjuk. Ilyen módon a kényes gyökérkezdemények nem sérülnek az ültetés során. Az 5 fokos és a 2 fokos hagymák hajtatása annyiban tér el a kiültetett vagy elvermelt, már kellőképp begyökeresedett hagymákétól, hogy a tőállás 320–370 db/m2 (60 x 40 cm-es ládánként 80–92 db hagyma), és hogy az első 2-3 héten csak 10–12 °C (a 2 hét vége felé max. 15 °C) talajhőmérsékletet tartunk. Erre azért van szükség, hogy a hagymák legalább minimális mértékben begyökeresedjenek. Ennél nagyobb melegben ugyanis gyökér helyett azonnal a virágjukat fejlesztik, ezért megnőne a virágelszáradás veszélye. A harmadik héttől aztán a hagyományos, begyökereztetett hagymákhoz hasonló hőfokon hajtatjuk ezeket. A teljes hajtatási idő így 1-2 (esetleg 3) héttel megnyúlik, de még így is megtakaríthatjuk a begyökereztetéssel, elültetéssel járó helyfoglalást, illetve a vermelést.

A cserepes tulipán akkor értékesíthető, ha a bimbója színesedni kezd. A vágásra termesztett tulipánt a virágnyílás kezdetén, teljesen kifejletten és színes bimbósan szedik.

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza