21,5 millió forint értékű segítség a munkácsi gyermekkórháznak

2023. február 28., 08:48 , 1148. szám

A világ három kontinensén működő ökumenikus jótékonysági szervezet, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Rend – Kórházas Lovagok a magyarországi parancsnokság kezdeményezésére általános gyűjtést szervezett egy ukrajnai menekülteket ellátó magyarországi és egy ukrajnai egészségügyi intézmény megsegítésére. Az utóbbi célra 21,5 millió forint gyűlt össze. Ebből vásárolták meg azokat az orvosi eszközöket és gépeket, amelyeket Munkácson a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórháznak adtak át. A rend a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ) kereste meg először. Így kerültek kapcsolatba a szövetség megyei képviselőjével, dr. Biró Erzsébettel, aki jelenleg a gyermekkórházat vezeti.

Az igazgató asszony nyilatkozatában kiemelte az egészségügyi felszerelések jelentőségét: „Nagyon fontos, hogy ezeknek a gépeknek a segítségével a neurológiai osztályon 24 órás EEG-monitorozást tudunk foganatosítani a gyerekek vizsgálatánál. Ez az orvosainkat nemcsak a diagnózis felállításában fogja segíteni, hanem a gyógyszerek meghatározásában is. Az ultrahangkészüléket a sebészeten szeretnénk felhasználni, hogy az ortopédiai-traumatológiai osztályon elkezdjük a perifériás, vagyis regionális aneszteziológiát, amely lehetővé teszi, hogy az esetleges műtéti beavatkozások alkalmával ne általános altatás mellett végezzük el az operációt a gyermeken. A defibrillátor a »legdologtalanabb« eszköz – hála Istennek, maradjon is így –, de ha nincs, akkor emberéletbe kerülhet a hiánya. Így nagyon fontos, hogy defibrillátort tudjunk elhelyezni nemcsak az intenzív osztályokon, hanem a járóbeteg-ellátóba és a kórház más részlegeibe, az óvóhelyre is” – fogalmazott.

Cseh Béla, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Rend – Kórházas Lovagok lovagja elmondta, hogy ez az első olyan akciója a rendnek, amikor Ukrajnát célozták meg egy olyan segítséget nyújtó program keretében, amelyben az elesettek, sérültek, gyerekek, felnőttek számára gyűjtöttek. „Ezt hirdettük meg a rendünkön belül, amelyet a rend tanácsa jóváhagyott, és amelyet nagyon intenzíven kommunikáltunk a többiek felé – mondta. – Tavaly júliusban kezdtük a gyűjtést, és mostanra 31,5 millió forint gyűlt össze az Egyesült Államok, Kanada, Anglia, Franciaország, Finnország és Magyarország parancsnokságainak gyűjtésében. Ebből egy kisebb részt a Magyarországon lévő ukrajnai menekültek elsődleges ellátására kijelölt Kisvárdai Kórház számára adományoztunk. Ők is egy hasonló ultrahangos készüléket kértek. A nagyobb részt pedig a kárpátaljai regionális gyermekkórháznak szántuk.”

„Az volt a cél, hogy az összegyűjtött pénzösszegből minél többet át tudjunk adni a kórház részére, ezért tartott ilyen sokáig a kiszállítási procedúra, amíg idáig eljutottunk. Egy elektroenkefalográfiai (EEG) készüléket kért az igazgató asszony, egy defibrillátort és egy ultrahangkészüléket. Mind a hármat el tudtuk hozni. Ezek a legmodernebb eszközök, amelyek jelenleg használatosak az egészségügyi intézményekben” – mondta el Sóváry Zoltán, a rend egy másik lovagja.

A berendezések átadásán Andrij Seketa, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese kiemelte, hogy a munkácsi gyermekkórház a működéséhez fontos, korszerű gépeket kapott: „Ahhoz, hogy az orvosaink minőségi munkát tudjanak végezni, modern berendezésekre van szükségük. Ezek segítségével eredményesebben tudják kezelni a gyermekeket. Ide a legsúlyosabb betegségekkel küzdő gyermekek kerülnek. Azt gondolom, hogy az adományozók helyesen döntöttek, amikor ezt az intézményt választották, hiszen a gyermekekről gondoskodnunk kell mindenkor, főleg a háborús időszakban. Örülök neki, hogy az adományozóknak sikerült ilyen jelentős összeget fordítaniuk ezeknek a berendezéseknek a beszerzésére. Szeretném megköszönni a magyarországi és más országbeli segélyszervezeteknek, hogy megvásárolták és el is juttatták ide, Munkácsra, a háborúban álló Ukrajnába a közel kétmillió hrivnya értékű orvosi felszerelést.”

A szállítmányt a Magyar Baptista Szeretetszolgálat juttatta célba.

TV21 Ungvár/Dankai Péter