Tisztújító KMKSZ-alapszervezeti közgyűlések

2023. február 28., 19:06 , 1148. szám

Az elmúlt héten is folytatódott a tisztújító közgyűlések levezetése a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteiben.

A KMKSZ Rahói Alapszervezetének elnöke, Brána László online köszöntötte a tagságot és tartott rövid beszámolót az alapszervezet munkájáról. A tagság egyperces csenddel emlékezett az elmúlt évben elhunyt tagtársakra, valamint a haza védelmében elesett katonákra. Ezt követően került sor a tisztújításra. A küldöttek ismételten Brána Lászlónak szavaztak bizalmat, majd az elnök javaslatára ügyvezető alelnököt választottak Brána Erika személyében.

Tisztújításra került sor Terebesfejérpatakon is. A jelenlévők megerősítették tisztségében Vadas Máriát, az alapszervezet eddigi elnökét.

A közgyűlések munkájában részt vett Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, aki válaszolt a felmerült kérdésekre.

A KMKSZ Szolyvai Alapszervezetének tisztújító közgyűlésére február 26-án került sor a helyi magyar óvoda épületében.

A napirendi pontok elfogadása után Szokolova Henrietta, a gyűlés levezető elnöke felolvasta a helyi alapszervezeti elnök írásos beszámolóját az elmúlt három év munkájáról. Sorra vette a sok-sok megvalósult programot, eseményt: szüreti bál, képkiállítás, családi nap, gyümölcsfaültetés, játszóház építése, focipálya kialakítása. Hangsúlyozta, hogy a nehéz időkben is segítséget nyújtott a KMKSZ. A koronavírus-járvány idején a városi kórháznak nagy összegben vásárolt orvosi segédeszközöket adott át, valamint több alkalommal segítette a magyar iskolát és óvodát maszkokkal, fertőtlenítőszerekkel. Végezetül köszönetet mondott a KMKSZ vezetőségének a sok támogatásért, illetve megköszönte a helyi szervezet tagjainak munkáját.

A gyűlésvezető átadta a szót Gulácsy Gézának, a KMKSZ alelnökének, aki beszédében megjegyezte, hogy az utóbbi években sok probléma akadályozza az alapszervezetek munkáját: régebben a koronavírus-járvány, most a háború; de reményét fejezte ki, hogy ez a helyzet nem fog sokáig tartani. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy reálisan lássuk a jelenlegi helyzetet, több forrás után kell néznünk. Továbbá kiemelte Magyarország segítségét, a szülők, egészségügyi dolgozók, pedagógusok támogatását. Végül kitartást és további eredményes munkát kívánt az alapszervezetnek.

Az alelnök beszéde után következett a tisztújítás. A jelenlévők egyhangúlag további bizalmat szavaztak Kis Andrásnak, a KMKSZ Szolyvai Alapszervezete elnökének. Az eddigi tisztújító közgyűlésektől eltérően ügyvezető elnököt választottak Szokolova Henrietta szolyvai pedagógus személyében. Az alelnöki tisztségre Komlóssy Katalint választották, az ellenőrző bizottság elnökének pedig Gerzsenyi Zoltánt, majd megválasztották az elnökségi, valamint az ellenőrző bizottsági tagokat.

Végezetül a jelenlévők kérdéseket tehettek fel Gulácsy Géza alelnöknek.                     

sj, sza