Alkotóműhely a Nagyberegi Tájházban

2023. március 2., 15:13 , 1149. szám

Alkotóműhely szervezésével folytatta idei programsorozatát a Nagyberegi Tájház március 1-jén. A foglalkozáson a csigatészta és a nádsíp készítésével ismerkedhettek meg a Guti Gimnázium tanulói.

A szervezők a mostani alkalommal olyan népi hagyományokkal szerették volna megismertetni a gyermekeket, amelyek napjainkban már kissé feledésbe merültek, vagy csak nagyon ritkán és csak az idősebb korosztály műveli.

„Régi tervünk, hogy a tésztafélék készítése is bekerüljön programjaink közé, hiszen a csigatészta készítése például egy olyan foglalkozás, amely nagyon ritkán kap helyet otthonainkban, családi köreinkben. Ezt próbáljuk most pótolni és megismertetni a fiatalokkal, hogyan készült régen a levestészta vagy a köretnek való csiga. Emellett szerettük volna, hogy ne csak gazdasszonyos foglalkozásunk legyen, ezért a fiúk a nádsíp faragásának technikájával ismerkedhettek meg” – számolt be Gál Adél, a Nagyberegi Tájház programfelelőse.

A gyerekek nagy érdeklődéssel és lelkesen láttak neki feladataiknak. Míg a gyermekcsoport egy része a csigatésztát nyújtotta és sodorta, a fiúk a nádsíp készítésével ismerkedhettek meg, amiben Somi István fafaragó volt segítőjük.

„Nálunk ez családi hagyomány, hiszen nagyapám kádármester volt, édesapám is asztalosmunkával foglalkozott, és hobbiszinten én is űzöm a mesterséget” – fogalmazott Somi István, aki a program során azt is megtanította a fiúknak, hogyan szólaltassák meg az általuk készített nádsípokat.

Demcsik Mária, a Guti Gimnázium magyarnyelv- és irodalomtanára kiemelte: „Nagyon fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását, hiszen ezzel felidézzük fiatalságunkat, és megmutatjuk a fiataloknak, hogy mennyire fontos a régi világ. És ezt nemcsak elméletben, az iskolapadban tesszük, hanem vizuálisan is bemutatjuk nekik, átélhetik, tapasztalhatják, ezáltal maradandó élménnyé válik számukra” – fogalmazott Demcsik Mária.

Míg a gyerekek a csigatészta és a nádsíp készítésének fortélyaival ismerkedtek meg, Olasz Piroska néni, a tájház szakácsnője málépogácsát sütött a gyerekeknek.

A Nagyberegi Tájház foglalkozásai a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet szervezésében, a Csoóri Sándor Alap, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulnak meg. Az alkotóműhely számára az alapanyagot a Beregnád vállalat biztosította.

TV21 Ungvár/K. K.