Kuzin: A Covid‒19 téli hulláma március közepére véget érhet

2023. március 3., 17:50

Az Egészségügyi Minisztérium előrejelzése szerint március első két hetében véget érhet a Covid‒19 téli hulláma, a hónap végére csökken a koronavírus okozta megbetegedések előfordulása – közölte Ihor Kuzin egészségügyi miniszterhelyettes, állami közegészségügyi főorvos, akit az Ukrinform idéz.

„Március első vagy második hetében véget ér a koronavírus-fertőzés téli hulláma. Előreláthatólag a március végi morbiditási mutatók meglehetősen alacsony szinten lesznek. Azonnali növekedésre még a Kraken megjelenése ellenére sem számítunk, az Omicron XBB.1.5 törzs megjelenése növekedéshez vezet, de ez az országon belül nem jelentős” – mondta Kuzin.

Az Ukrinform emlékeztet, hogy a február 17. és 23. közötti héten csaknem 9,8 ezren betegedtek meg Covid‒19-ben Ukrajnában, ami 33,3%-kal több, mint az azt megelőző időszakban. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a Közegészségügyi Központ referencialaboratóriuma már Ukrajna hat megyéjében erősítette meg a SARS-CoV-2 koronavírus Omicron XBB.1.5 változatának, más néven a Krakennek a keringését.

Ukrajnában most körülbelül 8 millió adag Covid‒19 elleni oltóanyag áll rendelkezésre. Jelenleg háromféle oltóanyagból négy típust használnak: a Johnson & Johnson által gyártott egyadagos Janssen, a Pfizer által gyártott Comirnaty vakcina gyerekek és felnőttek oltására alkalmas változatai, a Kína által gyártott CoronaVac vakcina.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)