Platformot hoznak létre megyénkben a multitesztre való felkészülés elősegítésére

2023. március 3., 15:44

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők 2023-ban második alkalommal tesznek multiteszt (NMT) vizsgát, amely számítógépes formátumban zajlik majd. Ez a teszt három feladatblokkot tartalmaz: ukrán nyelvből, matematikából és egy szabadon választott tárgyból (Ukrajna történelme, biológia, kémia, fizika, idegen nyelv – angol, német, francia, spanyol választható).

Idén kivétel nélkül, a nemzeti kisebbségek képviselői, valamint a külföldön tartózkodó jelentkezők is kizárólag ukrán nyelven, fordítás nélkül teszik le a vizsgát.

A kárpátaljai jelentkezők sikeres vizsgatétele érdekében speciális oktatási csatorna indul a régióban.

„Két platformot indítottunk el, amelyeken az NMT-re való felkészülés folyamata zajlik majd. A második platform a nemzeti kisebbségek képviselőinek szól, vagyis azoknak az iskoláknak, ahol magyar és szlovák nyelven folyik az oktatás. Vannak bizonyos kifejezések, amelyeket a tanulók nehezen tudnak lefordítani és megérteni, ezért a tanárok segítenek majd ebben”‒ közölte Marjana Maruszinec, a megyei adminisztráció oktatási osztályának vezetője.

Az NMT egy napon zajlik majd, s 180 percig tart. A résztvevőknek önállóan kell beosztani idejüket a különböző tantárgyak feladatainak elvégzésére.

A regisztráció az NMT-n való részvételre áprilisban történik. Idén a résztvevőknek papírmentes regisztrációt biztosítanak.

Az oktatási csatornák platformjai már véglegesítés alatt állnak. A jelentkezők az aktuális linkeket a https://deponms.carpathia.gov.ua/, valamint a https://www.uzhnu.edu.ua/uk/ weboldalon találják.

(ko.net.ua/VV)