Ukrajnában a háború miatt mintegy 5 millió hektárnyi föld alkalmatlan a vetésre

2023. március 4., 19:09

Csaknem ötmillió hektár mezőgazdasági terület egyelőre használhatatlan aknásítás, robbanóanyag-maradványok által okozott szennyeződés vagy a folytatódó harci cselekmények miatt – jelentette ki a megyei katonai közigazgatásoktól származó adatokra hivatkozva Olekszandr Hajdu, a Legfelső Tanács Agrárbizottságának vezetője, akit a korrespondent.net idéz.

„Például mindössze 4,5 millió hektáron vetettek téli kultúrákat, holott tavaly 7,7 millió hektáron vetették el ezeket a növényeket. Ez közvetlenül befolyásolja az ország élelmezési stabilitását. Ezért ma elsőrendű feladatunk nemzetközi partnereink segítségével megteremteni a feltételeket azon kis- és közepes gazdálkodók földjeinek aknamentesítéséhez, akiknek erre nincs lehetőségük önállóan” – hangsúlyozta a képviselő.

Hozzátette: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) képviselői 2023-ban közel 50 millió dollárt terveznek elkülöníteni gépesített aknamentesítési berendezések beszerzésére és az ilyen berendezések kezelőinek képzésére az ukrán területek megtisztítására.

Korábban az Agrárpolitikai és Élelmezési Minisztérium arról számolt be, hogy a 2023-as eredmények alapján Ukrajnában a termés fizikai csökkenése 10‒15 százalékos lesz.

(korrespondent.net/Kárpátalja)