Értékes és érdekes könyvbemutatóval egybekötött előadás a beregszászi MCC szervezésében

2023. március 5., 16:40 , 1149. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) kárpátaljai kirendeltsége a háborús időszakban is igyekszik értékes és érdekes programokat szervezni nem csupán a diákjai, hanem a szélesebb közönség számára is. Legutóbb is nagy érdeklődés övezte a Könyvbemutató és előadás című rendezvényt Beregszászban. Az elő­adás annak a programnak a része, amelynek fő célkitűzése, hogy olyan ismert magyarországi előadókat hívjanak meg Kárpátaljára, akiknek az életútja igazán példamutató lehet a helyiek számára.

Dobsa Beáta, az MCC beregszászi régióvezetője elmondta, hogy az MCC Beregszászi Képzési Központja már hatodik éve nyitva áll a kárpátaljai közösség előtt. „Misszióként arra tettük a fel a következő hónapoknak, éveknek a napjait, hogy olyan rendezvényeket szervezzünk – havonta több alkalommal is akár –, amikor »bázisként« egy helyen tudunk együtt gondolkodni, meghallgatni olyan előadásokat, amelyekkel az ember csak az újságok hasábjain, a televízióban vagy könyvet olvasva találkozhat. Abban bízunk, hogy valóban van létjogosultsága ezeknek a rendezvényeknek, hiszen a nehéz és igazán szomorú idők ellenére is a kárpátaljai magyar közösség él, élni akar, és mindenképpen azon van, hogy a nehéz időkben is megmutassa: az összetartozás fontos és mindig előbbre való” – fogalmazott Dobsa Beáta.

Elsőként Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, a Design Terminal vezetője mutatta be a Nonkonform címmel nemrég megjelent kötetét. A jövő olvasókönyveként fémjelzett kötet azoknak a magyar fiataloknak szól, akik ambiciózusak, kíváncsiak, és a fontos kérdésekben nem fogadják el az előre „becsomagolt” válaszokat. Böszörményi-Nagy Gergely előadásában kifejtette, hogy szomorú az a tény, miszerint a fiatal tehetségek gyakran olyan multicégekhez mennek el dolgozni, ahol az igazi tudásuk nincs megbecsülve, emellett pedig az igazán fontos szakmák feledésbe merülnek. A szerző mindemellett a kárpátaljaiaknak üzenve elmondta, hogy kitartást kíván, és az anyaországiak felnéznek a helyiek bátorságára.

„Az anyaországban és különösen Budapesten, a fővárosban elő és felnőtt magyarként semmiképpen nem veszem a bátorságot, hogy olyanoknak adjak élettanácsokat, akik nálunk sokkal nehezebb helyzetben vannak most, és nálunk sokkal többet álltak és állnak ki a mindennapokban” – mondta a kárpátaljai magyarsággal kapcsolatban Böszörményi-Nagy Gergely. „Viszont azt el tudom mondani nekik és üzenem, hogy minket nagyon inspirál és sok erőt ad az, hogy látjuk őket működni és küzdeni. Látjuk őket összetartani, közösségeket építeni – akikkel ma találkoztam, kiváló példái ennek –, mert tudjuk azt, hogy sokkal nehezebb körülmények között is képesek erre, miközben mi odahaza sokszor kényelmesebb, jobb körülmények között sem vagyunk erre képesek. Tehát ebből a szempontból csupa példaképpel találkoztam itt, és nehéz szívvel megyek haza” – tette hozzá.

Fa Nándor előadását is nagy izgalommal várták már a résztvevők. Közel 38 éve, 1985. szeptember 26-án indult el Föld körüli útjára ő, a vitorlázó, hajóépítő és Gál József a Szent Jupát fedélzetén, expedíciójukkal pedig beírták nevüket a magyar sport történetébe. A világhírű vitorlázó elmesélte a legizgalmasabb történeteit, hogyan birkózott meg a honvággyal, hogyan harcolt és olykor működött együtt a természet erejével, és milyen fontos az, hogy az ember higgyen és kitartson. Fa Nándor most járt először Kárpátalján.

„Az emberben sok információ és dezinformáció van, amit a média közöl. Sejtettem, hogy ide magyar közösségbe érkezem meg. Azt is tudtam, hogy ebben az országban háború dúl. Viszont nagy-nagy érdeklődéssel és szívesen jöttem” – nyilatkozta Fa Nándor. „Azt is tudtam, hogy itt nagyon jó magyar közösség van – az MCC közössége még ezen belül is egy közösség –, így örömmel és nagy kíváncsisággal jöttem ide, és nagyon pozitív élményekkel fogok hazamenni. A jövőt pontosan senki sem látja; sem itt, sem máshol, sem közel, sem távol. Ebben a történésben mindenki megállja a helyét, viszont valaki a saját döntésén túl kényszerhelyzetben kell, hogy döntést hozzon a saját érdekében. Ezalatt azokat értem, akik a biztonságot választják a »hősi halál« helyett. Ez a fajta kialakult szituáció itt elképesztő kihívást jelent mindenki számára. Azt kívánom, hogy a mindenható Isten legyen mindenkivel, óvjon minden embert, akár itt, vagy kerüljön bárhová, és a hozzátartozókat is, hogy ők is ép ésszel tudják megélni azt, ami zajlik. Itt béke van, de ez a béke »vihar előtti, csendszerű béke«, ezt ismerem a vízről. Nehéz dolog, de azt kívánom, hogy mindenki tartson ki” – mondta el gondolatait a magyar világjáró.

Az MCC Beregszászi Képzési Központjának tervei között a közeljövőben is szerepelnek hasonló jellegű, ismert embereket bemutató tartalmas, közönségcsalogató előadások.

TV21 Ungvár/Dankai Péter