Generátorokat és elektromos fűtőtesteket ad át kárpátaljai tanintézmények számára a BJMSZ

2023. március 7., 09:28 , 1149. szám

Kárpátalja 72 iskolájának és óvodájának ad át áramfejlesztőket, elektromos fűtőtesteket, valamint hőlégfúvókat a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ).

Az összesen mintegy százmillió forint értékű adomány a Rákóczi Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és az egyházak közbenjárásával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, Magyarország Miniszterelnöksége támogatásával jut el a kárpátaljai tanintézményekbe. Március 6-án az ungvári és az ugocsai térségek tanintézményeinek vezetői vették át a csomagokat Beregszászban.

Makuk János, a BJMSZ elnöke elmondta, hogy jelenleg kevés helyen van áramszünet, ezért a generátor valójában vésztartalék, melyre a békeidőben is így tekintettek, a háborús idő azonban azt is megmutatta, hogy hatalmas szükség lehet ezekre az eszközökre. Az átadott áramfejlesztők képesek egy-egy tanintézmény áramellátását biztosítani, ipari teljesítményre ugyanakkor nem alkalmasak.

A BJMSZ vezetője tájékoztatott arról, hogy azon intézmények számára tudták beszerezni a készülékeket, amelyek korábban igényelték azokat. Egy csomag négy eszközből áll: két elektromos fűtőtestből, egy hőlégfúvóból, valamint igény szerint egy generátorból – mutatott rá Makuk János, megjegyezve: örül, amiért továbbítani tudják a Miniszterelnökség adományát.

A tervek szerint szerdán a beregszászi és a munkácsi térségek tanintézményeinek is átadják a csomagokat.

lexi