Kevesebb valutát vásárolnak az ukránok a bankokban

2023. március 7., 17:15

Februárban Ukrajna polgárai 1 112,8 millió dollár értékben adtak el valutát készpénzben és egyéb formában a kereskedelmi bankoknak, s 1 617,6 millió dollárnyit vásároltak. A nettó valutavásárlás 504,8 millió dollárt tett ki – jelentette az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) nyomán a korrespondent.net.

Ily módon az ukránok februárban 59,2 millió dollárral kevesebb valutát vásároltak januárhoz képest, amikor rekordot jelentő nettó 564,0 millió dollárt vettek.

Az adatokból az is kitűnik, hogy februárban a kereslet mintegy harmada (433 millió dollár) a készpénz nélküli valutára esett, amelyet az ukránok a hivataloshoz (36,6 hrivnya) közeli árfolyamon vásárolnak a bankoktól, míg a készpénzpiacon az árfolyam dolláronként 40 hrivnya körül ingadozott.

A hírportál emlékeztet, hogy a múlt héten az NBU az év eleje óta a legkevesebb valutát adta el. A jegybank immár harmadik egymást követő héten csökkenti az eladott valuta mennyiségét.

Az is ismertté vált, hogy januárban több mint 800 millió dollár készpénz érkezett be Ukrajnába. Ez rekordmennyiség az Oroszországgal vívott háború kezdete óta.

(korrespondent.net/Kárpátalja)