Pótlékot kaptak intenzív munkájukért a honatyák

2023. március 8., 19:27

A Legfelső Tanács szinte valamennyi képviselője, 396 a 415-ből, az alapbére 100 százalékával megegyező pótlékot vehetett fel a 2023. januári fizetésével együtt a „munka intenzitásáért” – jelentette az Ukrajinszka Pravda a megkeresésére a parlament apparátusától érkezett válaszra hivatkozva.

Az egy képviselőre jutó átlagos kifizetés 2023 januárjában 48,8 ezer hrivnya volt. Ez az összeg tartalmazza az alapbért, a 100%-os bérpótlékot és a különböző jogcímeken – tudományos fokozatért, szabadságért, tiszteletbeli címekért, betegszabadságért, kiküldetésért stb. – felszámított juttatásokat.

A legnagyobb kifizetést a parlament elnöke, Ruszlan Stefancsuk (78,9 ezer hrivnya) és a Rada külügyi bizottságának vezetője, Olekszandr Merezsko (69,1 ezer hrivnya) vehette fel. A legkisebb összeg a Bizalom (Довіра) képviselőcsoporthoz tartozó Valerij Luncsenkónak (4,9 ezer hrivnya) és a Nép Szolgája frakcióból kizárt Olekszandr Dubinszkijnek (5 ezer hrivnya) jutott.

Abból a 19 képviselőből, aki nem részesült pótlékban a munka intenzitásáért, 17 fő eleve nem kapott semmiféle juttatást januárra. Ők főként a betiltott OPZZS párt mandátumaiktól megfosztott képviselői (Ihor Abramovics, Oleh Volosin, Tarasz Kozak, Natalija Korolevszka, Renat Kuzmin, Viktor Medvedcsuk, Jurij Szolod, a független Andrij Derkacs), valamint néhány további képviselő a többi frakcióból és képviselői csoportból, köztük Larisza Bilozir, Oleszj Dovhij, Olha Sztefanisina.

Összességében 2023 januárjában 19,4 millió hrivnyát fordítottak a képviselők juttatásaira, ami csaknem kétszer annyi, mint tavaly ugyanebben a hónapban (tehát még a teljes körű háború kitörése előtt), amikor 10,3 millió hrivnyát költöttek erre a célra a büdzséből.

 (hk/pravda.com.ua)