Ukrán pilótákat tesztelnek az Egyesült Államokban

2023. március 8., 15:46 , 1149. szám

Két ukrán pilóta érkezett az Egyesült Államokba, hogy teszteljék készségeiket harci repülőgépek, köztük F–16-os vadászgépek irányításában – jelentette a korrespondent.net az NBC nyomán.

Az ukrán pilóták készségeinek felmérését szimulátorokon végzik az arizonai Tucson katonai támaszpontján, ami további ukrán pilóták bevonásával folytatódhat. A kiadvány szerint az amerikai hatóságok már jóváhagyták további 10 ukrán pilóta érkezését az Egyesült Államokba, hogy még ebben a hónapban hasonló értékelésen essenek át.

Ez az ukrán pilóták első kiküldetése az Egyesült Államokba, hogy ott amerikai katonai kiképzők értékeljék készségeiket. A fő cél készségeik fejlesztése és a szükséges képzés időtartamának meghatározása.

Két kormányzati tisztviselő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem kiképzési program, s az ukrán pilóták az Egyesült Államokban való tartózkodásuk alatt nem repülnek majd semmilyen géppel. A pilóták rendelkezésére álló szimulátorok képesek modellezni a különböző típusú repülőgépek irányítását. Egyben jelezték, hogy egyelőre nincs tervben F–16-os vadászgépek átadása Ukrajnának.

Korábban az Egyesült Államokban arról számoltak be, hogy az Ukrajnával szövetséges országok a háború döntő pontján F–16-os vadászgépeket és nagy hatótávolságú fegyvereket adhatnak át az Ukrán Fegyveres Erőknek.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint már létező kezdeményezés a nyugati vadászgépek átadása Ukrajnának, így csak egy „repülőgép-koalíció” megszervezése van hátra.

 (korrespondent.net/Kárpátalja)