Ülésezett a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa

2023. március 8., 11:07 , 1149. szám

Az államfő tanácsadó testületeként létrehozott Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának idei első találkozójára a hét végén került sor Lembergben. Az eseményre mintegy 1,6 ezer résztvevő gyűlt össze – jelentette az RBK–Ukrajina az ukrán elnök honlapjára hivatkozva.

A tanácskozáson Volodimir Zelenszkij államfő felhívta a figyelmet, hogy a gazdasággal és az emberek szociális ellátásával kapcsolatos kérdések nem egy esetben gyorsabban oldhatók meg helyi szinten. Hozzátette: a győzelem elősegítésén túl az emberek és az ország jövője szempontjából fontos döntések gyors meghozatalára is szükség van.

A kongresszus fő témája a biztonság és védelem, a lakosság szociális ellátása, valamint az ideiglenesen megszállt és a már felszabadult területek humanitárius helyzete volt. Szóba kerültek továbbá az energetikai infrastruktúra helyreállításának és az oroszok által elpusztított épületek, oktatási és egészségügyi intézmények újjáépítésének kilátásai.

Borisz Filatov, Dnyipro polgármestere a kongresszus eredményeit kommentálva megjegyezte, hogy a különböző szintű hatóságok erőfeszítéseinek összefogása erősebbé teszi az ország és városai ellenállását az orosz megszállókkal szemben.

Olekszij Kuleba, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője bemutatta a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának Hivatalát, amely a tervezőmunkára szándékozik helyezni a hangsúlyt, különös tekintettel a káderképzésre, a közösségeknek nyújtandó szervezeti, szakértői és jogi támogatásra. Elmondása szerint a Hivatal állandó jelleggel működne, a jövőben lehetséges regionális irodák nyitása ott, ahol erre szükség van, például a felszabadított területeken. A találkozón jóváhagyták a Hivatal felépítését és vezetését.

Videokapcsolat segítségével szólt a találkozó résztvevőihez Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Alfred Riedel grafenweri polgármester, az Ausztriai Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Sadiq Aman Khan, London polgármestere és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere.

A kongresszusi találkozó keretében soron kívüli ülést tartott a Miniszteri Kabinet, amelyen elfogadták a 2023–2025 közötti időszakra szóló állami korrupcióellenes programot. A program olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek a korrupció-megelőzési rendszer hatékonyságának fokozását célozzák a közélet kiemelt területein, amilyen az igazságszolgáltatás, a gazdaság állami szabályozása, a vám- és adóügyek, a köz- és magánszféra, az építőipar, a földviszonyok, az infrastruktúra, a védelmi szektor, az egészségügy, az oktatás, a tudomány, a szociális védelem stb., valamint számos egyéb lépést irányoz elő az esetleges korrupciós tényezők kiküszöbölésére.

(hk/rbc.ua/president.gov.ua)