Az ukránok támogatták a kötelező iskolai szexuális nevelésről szóló petíciót

2023. március 11., 13:34

Az ukránok támogatták a petíciót a kötelező szexuális nevelés bevezetéséről az ukrán oktatási rendszerben – jelentette az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, az Élet (Життя).

Az elnök honlapján közzétett petíciót több mint 25 ezren írták alá, vagyis Volodimir Zelenszkijnek meg kell vizsgálnia az indítványt, melynek kezdeményezői A nemről részletesen („Гендер в деталях") online kiadvány és a „Nők politikai cselekvése” („Політична дія жінок") civil szövetség.

„A rengeteg információforrás és az internet korlátlan lehetőségei mellett a gyerekek egyedül jutnak hozzá a gyakran torzító és erőszakot hirdető videókhoz. Információelemzési készségek hiányában a gyerekek mindent készpénznek vesznek, és nem értik, milyen felelősség terhelheti őket a tevékenységükért és a tétlenségükért” – áll a petícióban.

A felhívás szerzői úgy vélik, hogy a tanulóknak tudniuk kell a pubertás korhoz kapcsolódó fiziológiai és pszichológiai változásokról, a fogamzásgátlás módszereiről, a nem tervezett terhességről, a személyes biztonságról, valamint ismerniük kell a jogszabályokat és meg kell érteniük a beleegyezés kultúrájának alapelveit.

„A gyermekek és fiatalok szexuális nevelése jelentősen csökkenti az erőszak kockázatát, a bűnözés mértékét, a tinédzserkori terhességek számát, és emeli az első szexuális aktus életkorát is.

A beleegyezés kultúráján alapuló kötelező szexuális felvilágosító tanfolyam bevezetését szorgalmazzuk az alapfokú oktatásban, a középiskolában, valamint a felsőoktatási és szakképzési intézményekben” – áll a petícióban.

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium korábban biztosított, hogy már van szexuális nevelés az iskolákban.

(life.pravda.com.ua/Kárpátalja)