Újabb amerikai segélyszállítmány érkezett Kárpátaljára

2023. március 11., 10:08 , 1150. szám

Március 8-án ismét Kárpátaljára látogatott Earle I. Mack amerikai üzletember, az Amerikai Egyesült Államok egykori finnországi nagykövete, az Appeal of Conscience Foundation alapítója, aki ezúttal áramfejlesztőket és elektromos fűtőtesteket adott át a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) számára annak érdekében, hogy az eszközöket a legmegfelelőbb helyekre juttassák el. Earle I. Macknek felmenői révén közvetlen kötődése van Kárpátaljához, ezért is érzi küldetésének, hogy támogassa az ittenieket, azokat az embereket, akik a háború legnagyobb elszenvedői.

Earle I. Mack New York állam egykori kormányzójával, a magyar származású George Patakival közösen hozta létre az Operation Heat Ukraine elnevezésű projektet, melynek fő célja, hogy oktatási intézményeknek, kórházaknak és menekülteket fogadó szálláshelyeknek biztosítsanak támogatást elsősorban fűtéstechnikai eszközök formájában.

„Itt lenni ma önökkel számomra rendkívüli élmény. Itt vagyunk, hogy segítséget nyújtsunk önöknek, segítséget nyújtsunk mindazoknak, akik közösen védik nem csupán az ukrajnai demokráciát, hanem a demokratikus világot is. Elszörnyedve nézem azokat az összefoglalókat, melyeket a tévék és újságok közvetítenek az ukrajnai borzalmakról” – mondta Earle I. Mack Beregszászban. Felidézte, hogy a háború kitörését követően két héttel, az elmúlt év márciusában George Patakival ellátogattak a vidékre. Az eltelt egy évben a George Pataki Center több mint száz tonna élelmiszert juttatott el Ukrajna különböző részeire, az Appeal of Conscience Foundation pedig számos alkalommal hozott már orvosságokat és ruházatot a rászorulóknak. „Amikor legutóbb találkoztunk Viktor Mikita kormányzóval, elmondta, hogy mire lenne szükségük, mi pedig azonnal reagáltunk, és most itt vagyunk” – hangsúlyozta az Amerikából érkezett adományozó, majd mindenkit biztatott: a felhők fölött mindig kék az ég.

A segélyszállítmány átadásán jelen volt Petro Dobromilszkij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatási Hivatal helyettes vezetője és Vitalij Matyij, a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatási Hivatal vezetője is.

Petro Dobromilszkij kifejtette: négyszáz hősugárzót és mintegy száz áramfejlesztőt kaptak, ugyanakkor az adomány tartalmaz ruhákat és élelmiszert is. „Hálásak vagyunk a rendszeres támogatásért. Kapcsolatainkat tovább építjük, hogy a partnereink újabb menekültszállók kialakításába is bekapcsolódjanak, illetve kiszámítható rendszerességgel érkezzenek élelmiszer-adományok is, hiszen továbbra is sokan érkeznek a térségünkbe a háborús övezetből” – tette hozzá.

A hivatalos statisztika szerint Kárpátalján jelenleg 350 ezer, ebből a Beregszászi járásban több mint 30 ezer ideiglenesen áttelepült tartózkodik. Egy részük – csak a Beregszászi járásban mintegy kétezren – továbbra is a kistérségek fenntartása alatt álló intézményekben vannak elszállásolva. Éppen ezért fontos az együttműködés az olyan partnerekkel, akik hosszú távon tudnak rendszeres támogatást nyújtani.

Makuk János, a BJMSZ vezetője emlékeztetett, hogy ez már a második olyan szállítmány, amely a George Pataki Center támogatásával és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével jutott el Kárpátaljára. A hasznos eszközöket óvodák, iskolák, közintézmények kapják, s arra is figyelmet fordítanak, hogy azok olyan helyre kerüljenek, ahol még jelenleg is elszállásolnak belső-ukrajnai menekülteket. A generátorokat Kárpátalján túl Ukrajna más vidékeire is továbbítani fogják.

A sajtótájékoztatót követően az első áramfejlesztőket és fűtőtesteket a Beregszászi 1. Számú Platán Líceumnak adták át, ezután a küldöttek látogatást tettek a Tiszakeresztúri Speciális Bentlakásos Általános Iskolába, ahol jelenleg több mint száz, a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerült embert szállásolnak el. Az ott lakók között vannak olyan árvák is, akik a háborúban vesztették el hozzátartozóikat. Utóbbi helyszínen a két generátor és a fűtőtestek mellett 1,5 tonnányi tartós élelmiszert és higiéniai termékeket is átadtak.                     

CsA