Tavaly nőtt az ukránul beszélők aránya

2023. március 13., 08:45

A mindennapi életben az ukrán nyelvet használó polgárok aránya 2022-ben 7%-kal nőtt 2021-hez képest – derül ki az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Razumkov Központ szociológiai szolgálata által közzétett adatokból, amelyeket a korrespondent.net ismertet.

Míg 2021-ben ez a mutató 64% volt, 2022-ben 71%-ra nőtt. Ezzel párhuzamosan az orosz nyelvhasználat szintje közel 10%-kal csökkent.

„Ez a dinamika részben a szimbolikus elutasítás hatásának, részben pedig annak a következménye, hogy Dél és Kelet megszállt és frontközeli területein nem lehet közvélemény-kutatást végezni” – állapították meg a szociológusok.

Nőtt azon polgárok aránya is, akik anyanyelvüknek tekintik az ukránt. Míg 2021-ben a lakosság 77%-a tekintette az ukránt anyanyelvének, arányuk egyetlen év alatt 87%-ra nőtt. Ugyanakkor Ukrajna minden régiójában az ukrán nyelvi identitás a meghatározó.

Emellett továbbra is aktuális a nyelvi identitás és a nyelvi gyakorlat összefüggésének kérdése.

„Ukrajna polgárainak egy része, aki az ukránt tartja anyanyelvének, oroszul kommunikál otthon. Ez különösen az ország déli és keleti részén elterjedt, ahol az ukránt anyanyelvének tekintő ukránok közel 40%-a többnyire oroszul kommunikál otthon” – áll a jelentésben.

A felmérést 2022. december 13. és 21. között végezték face-to-face módszerrel 2 018, tizennyolcadik életévét betöltött válaszadó körében.

(korrespondent.net/Kárpátalja)